Chia sjemenke

Chia sjemenke su male, ali moćne sjemenke koje potječu od biljke Salvia hispanica, porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Zbog svojih izuzetnih nutritivnih vrijednosti, chia sjemenke su stekle popularnost kao superhrana među ljubiteljima zdravog načina života.

Benefiti:

Jedan od glavnih razloga zašto su chia sjemenke toliko cijenjene je njihov bogati nutritivni profil. Samo jedna porcija (oko 28 grama ili dvije žlice) sadrži 11 grama vlakana, 4 grama proteina, i značajnu količinu omega-3 masnih kiselina. 

Uz to, chia sjemenke su dobar izvor kalcija, magnezija i fosfora, što ih čini idealnim dodatkom prehrani za održavanje zdravih kostiju i zuba.

Chia sjemenke također pomažu u regulaciji probave zbog visokog sadržaja vlakana. Kada se pomiješaju s tekućinom, one formiraju gelastu tvar koja može pomoći u osjećaju sitosti i stabilizaciji razine šećera u krvi. Ova karakteristika čini ih odličnim izborom za osobe koje žele smršavjeti ili održavati zdravu tjelesnu težinu.

💡  Fun fact: chia sjemenke su bile osnovna namirnica drevnih Azteka i Maja. 

Riječ “chia” na majanskom jeziku znači “snaga”, što odražava njihovu energetsku vrijednost. Ratnici su ih često konzumirali prije bitaka za povećanje izdržljivosti i snage.

🍧 Recept dana: Chia puding

  • Pomiješajte 3 žlice chia sjemenki s 1 šalicom bademovog mlijeka.
  • Dodajte malo meda ili javorovog sirupa po želji.
  • Ostavite smjesu da stoji u hladnjaku preko noći. Ujutro ćete dobiti kremasti puding koji možete obogatiti svježim voćem i orašastim plodovima za dodatnu teksturu i okus.

Osim pudinga, chia sjemenke se mogu dodavati u smoothieje, jogurte, zobene pahuljice i razne pečene proizvode, čime povećavaju nutritivnu vrijednost obroka. Njihova svestranost i jednostavnost upotrebe čine ih idealnim dodatkom svakodnevnoj prehrani za sve koji teže zdravijem životnom stilu.