Definiraj cilj, ali posveti se procesu!

Kako pametno postavljen proces može utjecati na tvoje ciljeve

Kada krenemo na put prema postizanju svojih ciljeva, često smo ispunjeni entuzijazmom i visokom motivacijom. Jasna vizija onoga što želimo postići može biti moćan pokretač, ali jednako važno, ako ne i važnije, je razumijevanje i povjerenje u proces koji nas vodi do tog cilja. U trenutku kada motivacija počne popuštati, što je prirodno i neizbježno, upravo vjerovanje u proces postaje ključno za održavanje našeg napretka. Proces uključuje svakodnevni rad, suočavanje s izazovima, učenje iz neuspjeha i prilagodbu strategija. To je kontinuirani put prepun malih koraka koji nas, korak po korak, približavaju našem cilju.

Vjerovati procesu znači prihvatiti da napredak nije uvijek linearan i da će biti trenutaka stagnacije ili koraka unatrag. To je razumijevanje da svaki mali korak, koliko god se beznačajnim činio, doprinosi ukupnom napretku. Kada motivacija posustane, disciplina, dosljednost i vjera u proces održavaju nas na putu. Bitno je razviti mentalitet koji cijeni proces kao priliku za rast i učenje, a ne samo kao sredstvo za postizanje cilja. Na taj način, čak i kada vanjski motivatori izblijede, unutarnja snaga i predanost procesu omogućuju nam da ustrajemo i ostvarimo svoje ciljeve.

U tom procesu ovih 7 stupova može poslužiti kao vrlo dobar priručnik za putovanje.

1. Definiraj uspjeh

 • Jasna vizija:  Razvij jasno definiranu viziju što uspjeh znači za tebe.
 • Mjerljivi ciljevi: Postavi konkretne i mjerljive ciljeve koji će te voditi prema uspjehu.
 • Osobna relevantnost: Uskladi svoju definiciju uspjeh sa osobnim vrijednostima i interesima, tu nema pravila.
 • Fleksibilnost: Budi spreman prilagoditi svoju definiciju uspjeha kako rasteš i razvijaš se, na svakom idućem nivou tvoj horizont postaje širi, a samim time i tvoja definicija uspjeha.

2. Preuzmi odgovornost

 • Samodisciplina: Preuzmi inicijativu za svoje putovanje prema ciljevima, nitko drugi osim tebe nije odgovoran za tvoje ciljeve.
 • Učenje iz grešaka: Prihvati greške kao prilike za učenje i rast, a ne kao lošu „karmu”. Zapamti put prema cilju je učenje, a svako učenje se sastoji od pokušaja i pogrešaka. Vjeruj procesu!
 • Odgovornost prema drugima: Budi odgovoran prema timu ili zajednici kojoj pripadaš, jer iako ti kreiraš put prema cilju, sa dobrim i vjernim ljudima tamo stižeš brže.

3. Pripremi se za „putovanje”

 • Priprema je pola posla: Temeljito se pripremi za izazove koji te čekaju. Napravi detaljne planove kako bi bolje upravljao resursima i vremenom.
 • Učenje i razvoj: Neprestano uči nove vještine i znanja.
 • Predviđanje rizika: Svi smo uvijek spremni za poslovne rizike, ali rizike koji se tiču našeg zdravlja uvijek nekako zanemarimo.  Identificiraj potencijalne rizike i razvij planove za njihovo upravljanje. Lakše je izbjeći, nego kretati iz početka! 

4. Budi prisutan u trenutku

 • Mindfulness: Prakticiraj mindfulness kako bi bio svjestan trenutka i usredotoči se na trenutni zadatak (trening) bez ometanja, bez telefona, bez samo ću se javiti. Budi svjestan vremena koje imaš (ili daješ drugima) i uloži ga u sebe!
 • Opuštanje: Nauči tehnike opuštanja kako bi smanjio stres i povećao koncentraciju prema onome što je zaista bitno. Nauči ignorirati nebitne stvari (zaista nije bitno da između serija u gymu pogledaš šta Marica radi na IG).

5. Ostani dosljedan

 • Rutina i konzistentnost: Postupno razvijaj navike koje podržavaju tvoje ciljeve i ubacuj ih u svoju rutine kako bi ih lakše usvojio. 
 • Ostani fokusiran: Da, doći će dani kada baš ništa neće sjedati na mjesto, kada ćeš biti rastrešen i nefokusiran. I takve dane ćemo postiti da prođu jer nemora uvijek biti 100% i…jer sve ostale dane ćeš učiti i vježbati kako održavati fokus na dugoročne ciljeve. 
 • Praćenje napretka: Što nije mjerljivo nije ni dosljedno! Redovito prati i procjenjuj svoj napredak kroz samo- analize, u razgovoru s trenerom, korigirajući program i proces u skladu s tvojim ciljevima. 
 • Izbjegni Burnout:  Održi visoku razinu posvećenosti svojim ciljevima, ali znaj što znači pametan i zdrav proces, a što preopterećenost rezultatima. Fokusiraj se da uživaš u procesu sa zdravom perspektivom, jer mnoge stvari na tvom putovanju će se mjenjati, pa tako i želje, revidiraj ih često

6. Ne uspoređuj se sa drugima

 • Vlastiti put: Fokusiraj se na svoj put i napredak, a ne na uspjehe drugih, tako ćeš najlakše prepoznati i cijeniti svoju jedinstvenost.
 • Unutarnji motiv: Neka tvoji motivi dolaze iznutra, a ne izvana i sjeti se da ako daš najbolje od sebe nema potrebe uspoređivati se s drugima.

7. Nahrani kreativnost i traži svakodnevnu inspiraciju

 • Inovacija:  Budi otvoren za nove ideje i pristupe i  uključi se u aktivnosti koje potiču kreativnost i rast. 
 • Inspiracija: Traži inspiraciju u okruženju, umjetnosti i ljudima, isprobaj nove stvari i izađi iz svoje zone komfora i prihvati da su učenje i razvoj esencijalni za dugoročni i održivi uspjeh. 

Slijedeći ove stupove, moći ćeš se uspješno kretati prema svojim ciljevima i ostvariti uspjeh na način koji je autentičan tebi. Vjerovati procesu znači vjerovati u sebe, uložiti trud i biti spreman na prilagodbe, a ovi stupovi pružaju čvrstu osnovu za takav pristup.