Jumping Jack

Jumping Jack je složena, višezglobna vježba koja ima niz varijacija izvođenja i dobrobiti za naše tijelo.

Jumping Jack je vježba koju se najčešće izvodi kao dio zagrijavanja prije neke fitness aktivnosti. No, može je se izvoditi i kao kardio trening. Iako su naizgled jednostavni za izvođenje, potrebno je paziti na koordinaciju i pravilne doskoke.

Kako se pravilno izvodi Jumping Jack?

1. Da biste izveli Jumping Jack stanite uspravno, stopala raširite u širini ramena, ruke ispružite uz tijelo, dlanove okrenutih prema tijelu.

2.  Iz početne pozicije, skočite uvis, noge raširite i doskočite na poziciju raznoženja. Istovremeno, dok izvodite skok, ruke raširite i dignite lagano savinute u laktovima do pozicije iznad glave, tako da dlanove lagano dodirnete jedan o drugi. Idealan je onaj pokret u kojem uspijevate dodirnuti dlanove, no to ovisi o mobilnosti ramenog zgloba.

3. Drugi dio pokreta sastoji se od povratka u početnu poziciju. Iz pozicije raznoženja, poskočite uvis te se vratite stopalima i rukama na početnu poziciju.

4. Pazite na disanje: u početnoj poziciji udahnite, u poziciji u kojoj su noge u raznoženju, a ruke opružene iznad glave izdahnite. 

Aktivacija mišića:

aktivira mišiće stražnjice, fleksore kukova i kvadricepse, a aktivni su i mišići ramena te trbušnjaci.