Kako ostati motiviran za trening tijekom ljeta

Ljeto je vrijeme kada većina ljudi uživa u opuštanju na plaži i uživanju u ljetnim aktivnostima, ali ako ste osoba koja vodi aktivan životni stil i želite zadržati svoju kondiciju tijekom ljeta, to može biti izazov. Visoke temperature, rasporedi koji se mijenjaju i odmori koji mogu biti iskušenje, lako mogu smanjiti vašu motivaciju za vježbanjem. Ipak, postoji nekoliko strategija koje možete primijeniti kako biste ostali motivirani i ostvarili svoje ciljeve za vrijeme ljetnih mjeseci.

1. Planirajte svoje treninge unaprijed

Napravite raspored vježbanja za ljeto i držite se njega. Ako unaprijed znate kada ćete i što ćete trenirati, manje je vjerojatno da ćete se odreći treninga u korist neke druge aktivnosti.

 2. Pronađite idealno vrijeme za trening

Budući da su ljetne temperature visoke, izbjegavajte treniranje u najtoplijem dijelu dana. Umjesto toga, rano ujutro ili kasnije popodne/predvečer, kada su temperature niže, idealno je vrijeme za ljetni trening. Ako vježbate vani, izbjegavajte direktno sunce i birajte lokacije u hladu.

 3. Pronađite aktivnosti koje vam se sviđaju (ne samo ljeti, već uvijek)

Ako se ne osjećate motivirano za odlazak u teretanu ili trčanje na traci za trčanje, razmislite o alternativnim aktivnostima koje vas mogu motivirati. To mogu biti plivanje, vožnja biciklom, penjanje po stijenama ili bilo koja druga aktivnost koja vas veseli i izaziva. Međutim, pazite da osnovno kretanje koje morate zadovoljiti tijekom dana ne zamijenite s treningom. Drugim riječima, ako se odlučite na plivanje, onda to mora biti trening, a ne lagano “brčkanje” u moru.

 4. Pronađite partnera

Pronađite nekoga tko će vas motivirati da održite motivaciju, poput prijatelja, partnera ili osobnog trenera. Partnerstvo može biti uzbudljivo i držati vas odgovornim.

 5. Postavite ciljeve

Postavljanje ciljeva za ljeto može vam dati motivaciju za odlazak u teretanu ili na trening. Ciljevi bi trebali biti specifični, mjerljivi i ostvarivi. Na primjer, cilj može biti trčati 5 kilometara u manje od 30 minuta do kraja ljeta.

 6. Prehrana i hidracija

Uz zdravu prehranu i dovoljno hidracije, možete se osjećati energizirano i motivirano za trening. Pripazite na unos voća, povrća, proteina i složenih ugljikohidrata i izbjegavajte procesiranu hranu i visoko kalorične namirnice koje mogu usporiti vaš napredak. Također, ne zaboravite na važnost hidracije. Pijte dovoljno vode tijekom cijelog dana kako biste izbjegli dehidraciju. Naša je preporuka tijekom ljetnih vrućih dana minimalno 4 litre vode dnevno.

 7. Nagradite se

Nakon što postignete svoj cilj ili odradite tjedan dana treninga, nagradite se. To može biti mala nagrada poput omiljenog obroka, knjige, filma ili odlaska u spa centar. Ova nagrada može vam dati dodatnu motivaciju da ostanete na putu prema svojim ciljevima.

 8. Ne zaboravite na odmor

Iako je važno biti discipliniran i dosljedan u svojim treninzima, ne zaboravite na odmor. Pripazite na znakove pretreniranosti i dajte tijelu dovoljno vremena za oporavak. Uključite dane odmora u svoj raspored i posvetite se aktivnostima koje će vam pomoći u opuštanju i obnovi energije.

Ukratko, motivacija za trening tijekom ljeta može biti izazovna, ali primjenom ovih strategija možete ostati motivirani i postići svoje ciljeve. Planirajte svoje treninge unaprijed, pronađite idealno vrijeme za trening, odaberite aktivnosti koje vam se sviđaju, pronađite motivacijskog partnera, postavite ciljeve, vodite računa o prehrani i hidraciji, postavite nagrade za sebe i ne zaboravite na odmor. Uz dosljednost, disciplinu i malo motivacije, možete ostati u formi tijekom ljeta i uživati u svim aktivnostima koje ono nudi.