Namirnica tjedna: Brokula

Brokula spada u porodicu kupusastog povrća, uz cvjetaču, kupus, prokulice i sl. povrće, a zbog pozitivnih učinaka ovih biljaka na zdravlje, neki ih nazivaju i „super povrćem“.

Brokula ima visok udio vlakana, vitamina C, K, željeza i kalija, a i sadrži više proteina od velikog broja drugog povrća.

Brokula obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sadrži vitamin C (održava imunitet i zdravlje kože), vitamin K1 (važna uloga u zgrušavanju krvi),

folate (važni za trudnice i normalan rast tkiva), kalij (važan za regulaciju krvnog tlaka), željezo (bitan za transport kisika u eritrocite).

Osim navedenih vitamina i minerala, brokula sadrži još mnoge antioksidanse i biljne molekule koje pojačavaju njezine zdravstvene učinke.

Učinak na zdravlje:

Karcinome karakterizira ubrzan rast izmijenjenog staničnog tkiva.. A brokula je bogata upravo sastojcima koji imaju antikancerogena svojstva. Brokula smanjuje rizik od više vrsta karcinoma, uključujući karcinome pluća, debelog crijeva, dojke, prostate, gušterače.

Isto tako, brokula smanjuje upalne procese, pojačavaja imunitet i snižava razine kolesterola u krvi. Ovaj učinak povezan je sa smanjenim rizikom od bolesti srca.

Dva najvažnija karotenoida koje nalazimo u brokuli povezuju se sa smanjenim rizikom od očnih bolesti povezanih sa starenjem. Brokula sadrži vitamin A koji nam je bitan za očuvanje vida.

RECEPT: Muffini s brokulom i cherry rajčicama

Sastojci:

  • 8 jaja

  • 100 ml malomasnog mlijeka

  • 1 žličica svježeg peršina i senfa

  • 350 g cvjetova brokule

  • 6-7 cherry rajčica

  • 150 g ribanog cheddara

  • sol, papar

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Na ulje ubacite na sitno nasjeckane cherry rajčice i na cvjetove nakidanu brokulu, promiješajte i ostavite 2-3 min, da se malo omekšaju.

U većoj posudi razbijte jaja, dodajte mlijeko pa mikserom umutite. Dodajte peršin, senf i začine.

Mješavinu brokule i cherry rajčica rasporedite u kalupe za muffine pa po vrhu pospite ribanim sirom. Povrće treba pokrivati oko polovice kalupa. Potom u svaki kalup ulijte smjesu jaja. Pazite da ne pretrpate kalupe, da vam smjesa ne iscuri kad se muffini krenu peći.

Pecite oko 15 minuta pa izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohlade.

Dobar tek!