Namirnica tjedna: Crveno meso

CRVENO MESO

Meso, koje dijelimo na bijelo i crveno, većinom se sastoji od proteina mioglobina čiji udio određuje boju mesa. Crveno meso sadrži više mioglobina nego piletina i riba, čije se meso klasificira kao bijelo.

Najzastupljenije crveno meso u našoj prehrani je svinjetina, teletina, govedina i janjetina. U crveno se meso ubrajaju i pačetina, konjetina, ovčetina te meso divljači.

Crveno meso vrlo je važan dio ljudske prehrane. Odličan je izvor proteina, esencijalnih aminokiselina i vitamina B skupine. Najzastupljeniji su vitamini B12, B6, B1 i riboflavin, vitamin B2.

Vitamin B12 vrlo je važan za pravilan razvoj živčanog sustava djece, a nedovoljan unos u odrasle osobe može uzrokovati slabokrvnost, trnce u rukama i nogama te poremećaje motoričkih sposobnosti.

Od ostalih nutrijenata crveno meso je dobar izvor željeza, cinka i alfa lipoične kiseline (univerzalni antioksidans).

Rizici povezani s crvenim mesom:

Unatoč mnogim pozitivnim utjecajima na zdravlje i unatoč činjenici da je izvor esencijalnih nutrijenata, crveno se meso povezuje s nastankom bolesti krvožilnog sustava i raka debelog crijeva. Zbog prisustva zasićenih masnih kiselina, kolesterola i velikog udjela soli u sušenom i obrađenom mesu, crveno meso može uzrokovati povišeni krvni tlak, povećani kolesterol i povećane masnoće u krvi.

Također, smatra se da je hem željezo iz mesa glavni faktor rizika nastanka raka debelog crijeva. Bijelo meso sadrži znatno manje količine hem željeza i zato je manje rizično.

Preporuke:

Kao što je vidljivo iz navedenog, crveno meso skupina je namirnica s brojnim pozitivnim, ali i nekim negativnim utjecajima na zdravlje. Zbog pozitivnih učinaka crveno bi meso trebalo biti zastupljeno na svačijem jelovniku, ali u razumnoj količini. Preporučuje se konzumacija nemasnog crvenog mesa 3-4 puta tjedno te samo ponekad konzumacija sušenog i obrađenog mesa.

Kontroliranim i umjerenim unosom crvenog mesa možemo pozitivno utjecati na svoje zdravlje. Uravnoteženi jelovnik trebao bi sadržavati umjerene količine mesa, a dnevne potrebe za proteinima i vitaminima preporučuje se nadopuniti konzumiranjem bijelog mesa i ribe.