Namirnica tjedna: Ječam

Ječam, poznat i kao ričet, geršl i kaša, zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica u svijetu. Razlog je njegova široka upotreba u proizvodnju kruha, slada, piva, alkoholnih pića.

Obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Sadrži vitamin A, D, E i veće količine vitamina B12. Sadrži kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod. Bogat je i pantotenskom kiselinom, koja ima ključnu ulogu u stvaranju eritrocita i spolnih hormona.

Ječam je lako probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana. Pospješuje probavu i održava ravnotežu crijevne flore. Slovi kao namirnica koja grije organizam tijekom zimskog perioda, ali i pomaže njegovom čišćenju u proljeće.

Ječam sadrži do 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi – više nego bilo koja druga žitarica. Bogat je izvor niacina te štiti srce i krvne žile.

Isto tako, ječam smanjuje rizik od karcinoma dojke, zahvaljujući fitonutrijentima zvanima lignani. Od ječma koristi imaju i muškarci – redovita konzumacija ječma smanjuje rizik za dobivanje raka prostate.

Ječmena voda poznati je narodni lijek za sve vrste upala. Može se piti kod upala dišnog, probavnog ili mokraćnog sustava. Poznato je sredstvo za ublažavanje mučnine i povraćanja.

Jednu čajnu žličicu očišćenog ječma (bez ljuske) stavite u litru hladne vode. Pustite da zakuha i ostavite na jakoj vatri još deset minuta. Procijedite uz pomoć gaze i pijte toplo, dva puta dnevno.

Redovito konzumiranje ječma:

– snižava kolesterol

– štiti od raka

– sprječava nagle promjene glukoze u krvi

– daje organizmu velike količine prirodnog vitamina E

– liječi upale

– čisti organizam

– pomlađuje, čisti i štiti kožu od starenja

– pomaže pri mršavljenju

JEČAM U KULINARSTVU:

Ovu žitaricu možete pripremiti: u varivima, možete ga pirjati, pripremati kao rižoto, začiniti kao salatu. Ječam možete kombinirati ga s grahom, mahunama, porilukom, kiselim kupusom, repom ili gljivama.

Salata od ječma i graha:

Sastojci:

200 grama kuhanog ječma

300 grama kuhanog graha

narezani kiseli krastavci

kuhani kukuruz

1 glavica crvenog luka

začini – sol, papar, maslinovo ulje, jabučni ocat

Pomiješajte sve sastojke i začinite po želji.

Dobar tek!