Namirnica tjedna: Marelica

Marelice su odavno prepoznate kao iznimne namirnice koje doprinose poboljšanju cjelokupnog zdravlja. No, jeste li znali da sušene marelice imaju više hranjivih tvari i nose više zdravstvenih prednosti od svježih?

Prednosti suhih marelica proizlaze iz činjenice da proces sušenja ne oštećuje plod i ne mijenja ili umanjuje njegov hranjivi sastav.

Marelice su vrlo cijenjene i tražene zbog visokog sadržaja beta-karotena, koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Beta-karoten pomaže osigurati dobar vid i zaštitu od uobičajenih uzroka oštećenja vida.

Uz beta-karoten, marelice još sadrže željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C.

Kalcij pomaže u izgradnji jakih kostiju, Vitamin C je odlično sredstvo za jačanje imunološkog sustava, a željezo je bitno u zdravom formiranju hemoglobina koji omogućuje prijenos kisika do organa.

Osim gore navedenog, marelice pomažu i kod još jednog problema. Naime, one su odličan prirodni lijek za problem zatvora i loše probave. Marelice također sprječavaju bolesti kože te čak pomažu i u smanjenju masnih naslaga za zdraviji, vitkiji izgled.

Suhe marelice, poput svih drugih vrsta sušenog voća, imaju dosta kalorija i mnogo šećera, stoga ako želite iskusiti sve njihove benefite za zdravlje, jedite ih umjereno.

KOLAČ SA MARELICAMA I MAKOM

Sastojci:

* marelice 250 g

* 5 jaja

* med 200 g

* kokosovo brašno 80 g

* kokosovo ulje 200 g

* mak 50 g

* prašak za pecivo, 1 kom

* limun, 1 kom

Priprema:

Zagrijati kokosovo ulje na cca 50°C, dodati med i jaja, mikserom pjenasto izmiješati. U drugoj posudi pomiješati kokosovo brašno, mak, naribanu koricu limuna i prašak za pecivo. Obje mase sjediniti i na kraju umiješati sok od pola limuna. Smjesu uliti u nauljeni pleh pa gore poslagati na četvrtine narezane marelice. Peći u zagrijanoj pećnici na 155°C oko 40 minuta.

Dobar tek!