Odmori se! Zaslužio si! Ali ne zaboravi ostati u skladu sa svojim navikama. 

Što se to zapravo događa kada prestanemo trenirati i što bi trebali izbjegavati tijekom ljetne pauze.

Otići na GO, uzeti tjedan dana pauze od rutine! I mi smo za! Ali što kada se jedan tjedan pretvori u dva, dva u mjesec i u tren oka dođe 12 mjesec, ali ti si samo malo uzeo ljetnu PAUZICU. 

Kada prestanemo trenirati na duže vrijeme, poput mjesec dana ili više, tijelo prolazi kroz niz fizioloških promjena koje mogu utjecati na naše zdravlje, kondiciju i općenito osjećaj dobrobiti. Ova pauza od treninga može imati negativne posljedice na mišićnu masu, kardiovaskularno zdravlje, mentalno stanje i ukupnu razinu energije. 

Kada prestanemo trenirati, tijelo postupno gubi kondiciju i mišićnu masu. To se događa zbog procesa koji se naziva detraining ili deconditioning. Detraining je reverzibilan proces koji se javlja kada prestanemo redovito vježbati. Mišićna masa se smanjuje, a kondicija opada jer tijelo više ne treba održavati razinu snage i izdržljivosti koju je imalo kroz trening. Ovo može dovesti do smanjenja metabolizma i povećanja masnog tkiva, što može biti štetno za opće zdravlje.

Jedna od stvari koju treba izbjegavati tijekom pauze od treniranja je pretjerano sjedilački način života. Nedostatak tjelesne aktivnosti može dovesti do povećanog rizika od različitih zdravstvenih problema, uključujući pretilost, srčane bolesti, dijabetes i depresiju. Stoga je važno održavati barem neki stupanj aktivnosti tijekom pauze od treniranja, poput šetnje, vožnje bicikla ili joge.

Tijekom pauze od treniranja, također je važno obratiti pažnju na prehranu. Kada se smanji razina fizičke aktivnosti, potreba za kalorijama također opada. Stoga je važno prilagoditi unos hrane kako bi odgovarao smanjenoj razini aktivnosti. Izbjegavanje prekomjerne konzumacije kalorija može spriječiti neželjeno debljanje tijekom pauze od treniranja. (Kako mi treneri kažemo: trenkaš i krećeš se manje -> jedi manje)

Osim toga, treba izbjegavati ekstremne promjene u prehrambenim navikama tijekom pauze od treniranja. Radikalne dijete ili prehrambene restrikcije mogu dovesti do gubitka mišićne mase i smanjenja metabolizma, što može otežati povratak na redovite treninge i održavanje zdravog tjelesnog sastava. Umjesto toga, treba se usredotočiti na uravnoteženu prehranu koja osigurava dovoljno hranjivih tvari za podršku općem zdravlju i dobrobiti.
Kada prestanemo trenirati, često se javljaju i mentalni izazovi. Nedostatak tjelesne aktivnosti može dovesti do osjećaja umora, letargije i smanjenog raspoloženja. Osim toga, mnogi ljudi doživljavaju osjećaj krivnje ili stresa zbog prestanka treniranja, pogotovo ako su navikli biti redovito aktivni. Važno je prihvatiti ove osjećaje i ne osuđivati sebe zbog pauze od treniranja. Umjesto toga, treba se usredotočiti na pozitivne aspekte treniranja i pronaći motivaciju za povratak na redovite treninge kada se za to osjećamo spremni.

Jedan od ključnih aspekata koje treba izbjegavati tijekom pauze od treniranja je nagli povratak u intenzivne ili ekstremne treninge. Pokušaj vraćanja na istu razinu treninga na kojoj si bio prije pauze može dovesti do ozljeda ili prekomjernog naprezanja tijela. Umjesto toga, treba postupno povećavati intenzitet i volumen treninga kako bi se tijelo prilagodilo novim zahtjevima. 

U konačnici, pauza od treniranja može imati negativne posljedice na naše tijelo i um, ali izbjegavanje određenih stvari tijekom te pauze može pomoći u minimiziranju tih posljedica. Važno je održavati barem neki stupanj aktivnosti, pratiti prehranu, prihvatiti mentalne izazove i postupno se vraćati u redovite treninge kako bi se održala opća dobrobit i zdravlje.

Svi znamo da je povratak u formu kao povratak u školu nakon praznika – malo bolno, ali puno avanture i neizvjesnosti. Dakle, idemo se vratiti onim trkačkim stazama, dvoranama za vježbanje i teretanama, jer tko zna što novo, uzbuđujuće ili možda čak izazovno možemo otkriti o sebi kada smo u pokretu!