Patlidžan

Patlidžan (lat. Solanum melongena) u narodu je poznat i kao melancan, malancan ili modri patlidžan. Uzgaja u Kini i Indiji od 5. stoljeća. Kasnije se proširio na Daleki Istok, a u Europi se pojavio tijekom 13. i 14. stoljeća, najprije u Španjolskoj, gdje su ga, kao i na sjever Afrike, donijeli arapski trgovci. U 15. se stoljeću pojavljuje u Italiji, a u 16. stoljeću u Hrvatskoj.

Uspijeva u toplim i vlažnim predjelima. U početku je biljka patlidžana davala svijetle, neugledne plodove veličine jaja. Kasnije su uzgojem dobiveni patlidžani različite veličine, oblika (okrugli, duguljasti) i boje. Ima obli i prilično veliki plod. Zagasitoplava do ljubičasta boja debele kože njegova je najuočljivija karakteristika.

Patlidžan je izdašno povrće, pikantnog okusa. Cijenjene, sjajne i ljubičaste plodove patlidžana, jedinstvenog i ugodnog gorkog okusa i spužvaste teksture, najbolje je konzumirati od kolovoza do listopada.

Energetska i nutritivna vrijednost:

Sirovi patlidžan na 100 g:
 24 kcal energije
 1,01% proteina
 0,19% masti
5,7% ugljikohidrata
3,4% dijetetskih vlakana
92,4% vode

Kuhani plod patlidžana na 100g ima:
35 kcal energije
0,83% proteina
0,23% masti
8,73% ugljikohidrata
2,5% dijetetskih vlakana

Patlidžan sadrži oko 92% vode, 1% proteina, 0,2% masti, 6% ugljikohidrata i 1% pepela.
Također sadrži znatnu količinu pektina, koji snizuje kolesterol.

LJEKOVITA SVOJSTVA:
Osim kao hranjiva povrtna kultura, patlidžan se u pojedinim zemljama primjenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za liječenje gastritisa, kostobolje, reume, opeklina kože pa čak i raka. U Nigeriji je na glasu kao izvrstan lijek protiv išijasa, mišićnih grčeva i hemoroida. U mnogim istočnim kulturama vrlo je cijenjen čaj od svježe ili od sušene kore patlidžana. Poznata je i primjena obloga od lišća biljke ili od mesa ploda u svrhu ublažavanja upala.

Ovo povrće je odličan izvor vitamina K, C, A, B1, B3, B6 i  B9 (folna kiselina). Bogato je i mineralima kalijem, kalcijem, fosforom, bakrom i magnezijem. Obiluje vlaknima koja imaju višestruko značenje za organizam.

Poseban interes znanstvenika izazvao je nasunin – fitonutrijent iz patlidžana snažnog antioksidativnog djelovanja.

Dokazano je da taj sastojak pospješuje izlučivanje viška željeza iz organizma, što je od velikog značaja u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Također, prema nekim studijama taj antioksidans ima velik potencijal u prevenciji raka te suzbijanju rasta i širenja stanica raka.

Patlidžan sadrži i karotenoide koji imaju blagotvoran učinak na vid i zdravlje očiju.

Sok iscijeđen iz patlidžana je odlično sredstvo za poticanje mokrenja te izvrsna pomoć kod slabokrvnosti i srčanih tegoba.

Osim toga bogat je izvor klorogenične kiseline (CGA) koja je poznata po svojim izuzetnim antioksidativnim svojstvima.

Pomaže u kontroli dijabetesa  – Već stoljećima plodovi patlidžani su poznati kao odlična pomoć u kontroli dijabetesa. Moderna znanstvena istraživanja potvrdila su da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji razine šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udio vlakana.

Učinkovit u regulaciji tjelesne težine

Patlidžan je povrće s niskim udjelom ugljikohidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po šalici. Bogat je vlaknima zbog čega pridonosi osjećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu učinkovito doprinosi smanjenju masnih naslaga.

To su prednosti koje ga čine odličnim saveznikom u borbi protiv suvišnih kilograma.

Ublažava probavne tegobe

Gorke tvari u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja cijelog probavnog sustava.  

Smanjuje razinu kolesterola u krvi

Klorogenična kiselina sudjeluje u snižavanju razine LDL (lošeg) kolesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) kolesterola. Nasunin je također od velike važnosti jer prema tvrdnjama znanstvenika pomaže u prevenciji nastanka lošeg kolesterola.

Usporava rast tumora

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. Studija objavljena 2005. godine u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry potvrđuje da nasunin učinkovito sprječava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih žila iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih stanica.

Štiti od virusa

Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima klorogenične kiseline, može biti od velike koristi u prevenciji i liječenju mnogobrojnih bolesti uzrokovanih virusima.  

 

Dobrobiti patlidžana:

  • štiti imunološki sustav

  • poboljšava cirkulaciju

  • čuva zdravlje srca i krvnih žila

  • smanjuje stres

  • usporava rast stanica raka

  • štiti od virusa

  • ublažava probavne i želučane tegobe

  • pospješuje mršavljenje i detoksikaciju

  • čuva zdravlje očiju

  • pomaže u kontroli dijabetesa