Put do isklesanih trbušnjaka: Iz teretane u kuhinju

Isklesani trbušnjaci cilj su mnogih fitness entuzijasta. I dok će vam redoviti odlazak u teretanu i provođenje planiranog programa dati estetski rezultat koji želite, važno je da osvijestite da put do tzv. Six-packa kreće u kuhinji. Vaše prehrambene navike imaju krucijalnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja, a danas pišemo o važnosti zajedničke primjene pravilne ishrane i treninga da biste ostvarili svoj cilj.

Mit trbušnjaka

Da biste imali vidljive trbušnjake, morate raditi trbušnjake, zar ne?

Netočno.

Iako su ciljane vježbe (trbušnjaci) važne za definiciju trbušnih mišića, da bismo ih otkrili i da bi isti bili vidljivi, potrebno je smanjiti udio masnog tkiva na tijelu. Ne postoji broj trbušnjaka i bilo kakvoh varijacija istih koji će vas sam po sebi dovesti do iskelasanih pločica na trbuhu.

Prehrana – put do (ne)uspjeha

Ako tijelo zamislite kao platno, onda je vaša prehrana kist kojim crtate svoju definiciju. Da biste ostvarili vidljive trbušne mišiće, potrebne su vam dvije stvari:

– kalorijski deficit: Da biste otkrili svoje trbušnjake, morate prvo ukloniti masno tkivo koje ga okružuje. To ćete postići na način da unosite u tijelo manje kalorija nego što je vašem organizmu potrebno, te će tijelo početi uzimati iz vaših masnih naslaga (zaliha). 

– omjer makronutrijenata: Dobar omjer proteina, masti i ugljikohidrata osigurat će da unosite u organizam sve potrebne makronutijente kako bi vaše tijelo ispravno funkcioniralo. Proteini će se pobrinuti da izgradite mišiće koje želite, ugljikohidrati vam daju energiju, a masti reguliraju vaše hormone i cjelokupno zdravlje, te vam daju osjećaj sitosti.

Što je važno za znati

Snaga proteina: Protein je ključan element za izgradnju mišića. Uključite u svoju prehranu izvore proteina s malo masti, kao što su piletina, puretina, riba, tofu, grahorice i niskomasni mliječni proizvodi. The cornerstone of muscle building and repair. Include lean protein sources like chicken, turkey, fish, tofu, legumes, and low-fat dairy products in your diet.

Kompleksni ugljikohidrati: Odaberite kompleksne ugljikohidrate kao što su cjelovite žitarice, voće, povrće, i grahorice. Pružit će vam dovoljno energije i bogati su vlaknima i nutijentima. 

Zdrave masti: Mononezasićeni i polinezasićeni izvori masti, kao što su avokado, orašasti plodovi, sjemenke i maslinovo ulje čuvaju vaš hormonalni sustav i cjelokupno zdravlje. 

Hirdracija: Unos dovoljno tekućine pomaže održavanju zdrave probave, metabolizma i vaših performansi na treningu.

Svjesno jedenje: Obrati pažnju na veličine porcija i razmišljaj o hrani koju unosiš u svoj organizam. Izbjegavaj prejedanje, jer će unos prevelikog broja kalorija usporiti tvoj put prema cilju (isklesanih trbušnjaka). 

Izbjegavajte zamke:

Procesirana hrana: Smanjite procesiranu hranu s visokim udjelom rafiniranih šećera, masti i tzv. “praznih” Kalorija. 

Previše “cheat day” Dana: Iako je ponekad u redu dozvoliti si izlazak iz rutine, to bi zaista trebalo biti ponekad. Kad želite ostvariti isklesane trbušnjake, onda vam moto treba biti “ja sam osoba koja se zdravo hrani” – i tako se i ponašati. Nema loše i dobre hrane, ali ima loših i dobrih omjera unosa namirnica, koji mogu sabotirati vaš trud.  

Vodite računa o balansu nutrijenata: Dobro izbalansirana prehrana znači da unosite hranjive tvari u svoj organizam, a ne da samo “skidate” Kilograme. 

Moć dosljednosti

Kao i u bilo kakvom drugom fitness putovanju, ključ za uspjeh je u dosljednosti. Bilo da se radi o pojavljivanju na treningu tri puta tjedno ili praćenju dosljedne prehrane, održive rezultate ćete postići dosljednim ponavljanjem i usvajanjem novih navika. 

Zaključak

Trbušnjake ćete isklesati u kuhinji, ne u teretani. Iako je trening nužan da bi se trbušnjaci vidjeli, stvarna transformacija događa se kada svoj trud u teretani uparite s dobro izbalansiranom prehranom. 

Zapamitite, ne radi se samo o “six-packu”, već o tome da je potrebno tijelo dobro nahraniti i pružiti mu sve potrebne nutrijente, kako bi nas još dugo moglo služiti, a ne samo da ga ponosno prošećemo po plaži sljedeće ljeto.