Slanutak

Slanutak je biljka iz obitelji mahunarki. Budući da je hranjiv i ukusan, slanutak je ujedno i jedna od osnovnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj prehrani. U trgovinama obično nalazimo suhi (dehidrirani) slanutak u rinfuzi, no moguće ga je kupiti i u konzervi, spremnog za konzumaciju bez pripreme. Premda vrlo rijetko, moguće je kupiti i svježi slanutak.

Iako je najpoznatiji slanutak onaj bež boje, postoje i verzije s crnim, zelenim ili crvenim zrnom, a poput ostalih mahunarki (graha, graška ili leće), i slanutak je bogat vlaknima i proteinima te sadrži niz ključnih vitamina i minerala.

Slanutak obiluje energijom. Bogat je vitaminima i mineralima. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso, a obiluje i vlaknima. Kalcij, magnezij, mangan, cink, željezo i vitamin K koje nalazimo u slanutku, pomažu u izgradnji koštane strukture.

Prema zdravstvenim preporukama, muška osoba bi trebala unositi do 38 grama vlakana na dan, a žene do 25 grama vlakana.

 

Nutritivna vrijednost slanutka u količini od 100 grama:

Mononezasićene masne kiseline – 1,4 g

Polinezasićene masne kiseline – 2,7 g

Zasićene masne kiseline – 0,6 g

Masti – 6 g

Ugljikohidrati  – 61 g

Dijetna vlakna – 17 g

Proteini – 19 g

Šećeri – 11 g

 

Zahvaljujući vlaknima, nakon što pojedete slanutak, dulje ćete se osjećati siti, ali ima on i velike prednosti po pitanju zdravlja.

Blagotvorno djeluje na kolesterol i probleme s dijabetesom jer regulira šećer u krvi. Također ima dobar utjecaj na zdravlje srca zbog spomenute folne kiseline. Na svojoj listi prednosti slanutak ima i sadrži mineral molibden u tragovima koji aktivira enzime u metabolizmu, a poznat je i kao dobar diuretik.

Kako sadrži puno vlakana, dobro će djelovati na osobe koje imaju dijabetes ili ga žele prevenirati. Vlakna pomažu pri apsorpciji glukoze te održavanju normalne razine inzulina. Veliki postotak željeza u ovoj namirnici, pak, pomaže nadomjestiti manjak željeza, održava i razinu hemoglobina u normali pa je iznimno dobra namirnica za trudnice i tijekom menstruacije.  

Jela sa slanutkom potrebno je planirati jer se slanutak treba neko vrijeme namakati!

Najbolje je slanutak namakati tijekom noći. Što duže namačete slanutak, kraće ćete ga kuhati. Slanutak koji se namače osam sati, potrebno je kuhati najmanje dva sata. Slanutak koji je odstajao u vodi između 12 i 16 sati potrebno je kuhati svega sat vremena ili manje.

 

Juha od slanutka i špinata

6 žlica sezamovog ulja

400 g slanutka

500 g svježeg špinata

3 češnja češnjaka

Prstohvat mljevenog kumina

Malo chillija u prahu

1 žličica octa

Mljevena paprika

Himalajska sol

Papar

 

Priprema:

1. Prvo skuhajte slanutak ili pripremite onaj iz limenke te ga posolite i popaprite.

2. Na malo ugrijanog sezamovog ulja dodajte narezane listove špinata pa pirjajte dok ne povenu i maknite ih s vatre.

3. Na ostatak ulja ubacite nasjekcani češnjak, chilli u prahu te to prebacite u multipraktik zajedno s octom.

4. Dobivenu smjesu dodajte slanutku, začinite solju, mljevenom paprikom, ubacite špimat, ulijte malo vode i kuhajte dok ne zakuha sve skupa.