Važnost Proteina: Vodič za Klijente

Proteini su važni za vaše zdravlje i dobrobit. Protein je ključni nutrijent koji igra kritičnu ulogu u održavanju i obnovi vašeg tijela. Nadamo se da će vam ovaj članak pružiti kratki pregled o tome što je protein, zašto je važan za vaše tijelo te kako ga možete uključiti u svoju prehranu.

  1. Što je Protein?

Protein je složena molekula sastavljena od aminokiselina, koji su osnovni gradivni blokovi tijela. Naš organizam zahtijeva proteine za izgradnju i obnovu stanica, enzime, hormona, mišića, kostiju i drugih tkiva. Iznimno je važno osigurati dovoljan unos proteina kako bi naše tijelo pravilno funkcioniralo.

Pojednostavljeno – bez proteina, nema izgradnje mišića.

  1. Važnost proteina za zdravlje

1. Izgradnja i održavanje mišića

Protein je neophodan za izgradnju mišića, što je posebno važno za one koji se bave tjelesnom aktivnošću ili fitnessom. Mišići igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže, pokretljivosti i općem fizičkom zdravlju. Znanstveno je dokazano da su mišići najvažniji element koji nam održava dugovječnost.

2. Obnova i popravak stanica

Naše tijelo stalno obnavlja stanice, a proteini igraju ključnu ulogu u tom procesu. Obnova stanica pomaže u održavanju zdrave kože, kose, noktiju i unutarnjih organa.

3. Potpora imunološkom sustavu

Proteini igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava. Antitijela, koja su vitalna za borbu protiv infekcija, sastoje se od proteina. Dovoljan unos proteina pomaže u održavanju otpornosti na bolesti.

4. Transport hranjivih tvari

Proteini sudjeluju u transportu hranjivih tvari, poput kisika, preko tijela. Hemoglobin, protein koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama, prenosi kisik iz pluća u sve dijelove tijela.

  1. Kako Izračunati Dnevnu Potrebu za Proteinima

Dnevna potreba za proteinima varira ovisno o dobi, spolu, tjelesnoj aktivnosti i drugim čimbenicima. Preporučeni unos proteina za prosječnog odraslog iznosi oko 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Međutim, tjelesno aktivne osobe ili osobe koje žele povećati mišićnu masu vrlo vjerojatno trenbaju veću količinu proteina, bliže iznosu 1,5 do 2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. 

  1. Izvori Proteina

1. Životinjski Izvori Proteina

Životinjski izvori proteina uključuju meso, ribu, perad, jaja i mliječne proizvode. Ovi izvori proteina obično sadrže visokovrijedne bjelančevine, koje sadrže sve esencijalne aminokiseline.

Neke od namirnica koje preporučamo kao izvrstan i brz izvor proteina: pureća prsa (cca 29 g / 100 g mesa), teleća jetra (20-25 g / 100 g mesa), posni sir (18-20  g / 100 g), jaja (1 srednje jaje 6  g / jaje, cca 45g), tuna (25-30  g / 100 g mesa).

2. Biljni Izvori Proteina

Biljni izvori proteina uključuju grahorice (grah, leću, slanutak), orašasti plodovi, sjemenke, tofu i ostali sojini proizvodi. Kombinacijom različitih biljnih izvora proteina možete osigurati potrebne aminokiseline čak i ako ne konzumirate meso.

  1. Prehrambeni Dodaci Proteina

Ako teško postižete svoje dnevne potrebe za proteinima putem prehrane, prehrambeni dodaci mogu biti korisni. Proteinski prahovi i napitci dostupni su u različitim okusima i varijantama, no važno je odabrati visokokvalitetne proizvode.

Da zaključimo, protein je ključan za vaše zdravlje i dobrobit. Kroz pravilnu prehranu, možete osigurati dovoljno proteina kako biste podržali mišiće, stanice i općenito funkcioniranje vašeg tijela. Kombinirajte različite izvore proteina kako biste osigurali sve potrebne aminokiseline i budite svjesni svojih individualnih potreba.

Nadamo se da ćete neke od ovih savjeta primjeniti, a ako trebate pomoć s izračunom vaših dnevnih potreba i namirnicama koje će vas dovesti do toga, naš program prehrane izvrstan je upravo za to.