Veslački ergometar

Donosimo 8 razloga zašto je dobro vježbati na spravi za veslanje:

1. Poboljšava aerobne sposobnosti

Bez obzira koliko imate godina i u kakvoj ste kondiciji, na spravi za veslanje možete poboljšati svoje aerobne sposobnosti, a to znači i direktno utjecati pozitivno na ukupno zdravstveno stanje. Prednosti redovne aerobne aktivnosti uključuju gubitak viška kilograma, povećanu izdržljivost i jači imunitet. Osim toga, endorfin koji se izlučuje tijekom fizičke aktivnosti utječe na poboljšanje raspoloženja i kvalitete sna.

Budući da zahtijeva uključivanje svih mišićnih skupina, veslanje na ergometru je učinkovit način za podizanje srčanih otkucaja te povećan unos kisika za učinkovit aerobni trening.

S obzirom da svaki sprava za veslanje ima mogućnost prilagođavanja otpora, svaki vježbač će lako moći namjestiti opterećenje s kojim postiže željenu razinu srčanih otkucaja, ali se i polako vraćati prema pulsu u stanju mirovanja, na kraju treninga.

2. Gubitak viška kilograma

Redovno vježbanje na spravi za veslanje može pomoći u gubitku viška kilograma, toniranju mišića te povećati razinu energije. Veslanje na ergometru može potrošiti i preko 600 kcal u 60 minuta, što je učinkovitije od bilo kojeg drugog fitness rekvizita.

Premjerice za istu potrošnju kalorija na statičnom biciklu morate pedalirati čak 18 minuta dulje.

U kombinaciji s primjerenom i uravnoteženom prehranom, veslanje na ergometru pomaže u gubitku kilograma i ostvarenju fitness ciljeva.

3. Trening za gornji dio tijela

Trening na spravi za veslanje značajno jača gornji dio tijela. Veslači jačaju m. rhomboideus i m. trapezius u gornjem dijelu leđa i pamenom pojasu te m. latissimus dorsi u srednjem/donjem dijelu leđa. Prednosti jačih leđa i ramena uključuju poboljšano držanje kao i smanjenje bolova u leđima.

Osim leđa, sprave za veslanje doprinose jačanju m. biceps brachii, m. pectoralis major i mišićima trbuha, što vam pomaže da razvijete jači core.

4. Trening za donji dio tijela

No, osim što jača gornji dio tijela, sprava za veslanje dominantno jača donji dio tijela. Točnije, veslanje se smatra primarno pokretom koji aktivira noge. Dominantno u pokretu sudjeluju m. quadriceps femoris i pregibači kuka, ali bez snage u listovima i gluteusu također ne bi bilo dobrog zaveslaja.

Jačanje gluteusa i snažnih nogu doprinosi ukupnom boljem držanju, a rad na njima na ovom trenažeru topi kalorije, ali i doprinosi fleksibilnosti i ravnoteži.

5. Kardio aktivnost koja čuva zglobove

Za osobe koje pate od prekomjerne težine ili imaju probleme sa zglobovima, aktivnosti s velikim opterećenjem donose više štete i rizika od ozljede od prednosti. Sprava za veslanje je sprava koja ima jako malo opterećenje na zglobove i puno je bolji izbor od primjerice trčanja, hodanja i sličnih aktivnosti.

Pokret koji se radi tijekom veslanja je prirodan i opterećenje na zglobovima je maleno. Slično kao sobni bicikli, i sprava za veslanje je trenažer koji se često koristi u rehabilitaciji i jačanju primjerice nakon ozljede koljena.

Tijekom pokreta važno je paziti na položaj leđa i silu za pokretanje sprave za veslanje usmjeravati kroz noge i odguravanje, a ne kroz povlačenje iz donjeg dijela leđa.

6. Povećava izdržljivost

Ukoliko se lako umarate i nemate snage, vjerojatno se i premalo krećete. Iako će vas sprava za veslanje u početku jako umarati i dodatno pojačavati taj osjećaj nemoći, dugoročni benefiti redovne tjelesne aktivnosti poput pojačane izdržljivosti i veće energije za svakodnevne aktivnosti svakako su dovoljan motiv da ustrajete u treningu.

Budući da se radi o kardio rekvizitu koji uključuje sve mišićne skupine, sprava za veslanje je korak ispred drugih rekvizita. Pojačat će izdržljivost, ubrzati metabolizam, povećati razinu energije i ukupno popraviti raspoloženje.

7. Jednostavna za korištenje

Ukoliko ste odlučili pokrenuti se i nemate vježbačkog iskustva, sama pomisao na desetke kompliciranih sprava u teretani mnoge odvrati od same ideje da krenu na trening. Sprava za veslanje ovdje spašava stvar. Naime, njegovo korištenje je vrlo jednostavno i primjereno je svim godinama i stupnju kondicije.

Osim što će vam pomoći da popravite formu, sprava za veslanje vas čuva od ozljeda. U početnom položaju, noge bi trebale biti čvrsto pričvršćene u stremenu, potkoljenice pod kutom od 90 stupnjeva prema podu. Ruke su opružene. Tijelo lagano nagnuto prema naprijed. Snažnim guranjem, noge se opružaju dok su ruke još uvijek opružene.

Za vrijeme dok se gležnjevi, koljena i kukovi opružaju tijelo se počinje lagano naginjati prema nazad. Tek kada su noge potpuno opružene ruke počinju povlačenje. Vrlo je važno da leđa ostanu neutralna tijekom cijelog pokreta da bi se energija efikasnije prenosila.

8. Zabavna

Iako mnogima ne izgleda tako, veslanje na ergometru je iznimno zanimljivo, a upravo je „zabava“ faktor koji mnogima presuđuje kod ustrajanja u nekoj aktivnosti. Nakon svakog treninga rezultate koje ste taj dan postigli, pokušajte sljedeći put premašiti.

Mogućnosti izmjene tempa, opterećenja ili osmišljavanje različitih vrsta treninga, poput primjerice tabate, veslanju daju jednu novu, još zanimljiviju dimenziju.