Zašto će ljetna pauza usporiti tvoj napredak?

Ljeto je vrijeme godine kada mnogi od nas planiraju odmoriti od posla i svakodnevnih obaveza. Međutim, ako ste navikli na redovito vježbanje tijekom cijele godine, razmislite dva puta prije nego što napravite pauzu od treninga tijekom ljeta.

Ljetna pauza može usporiti vaš napredak i otežati vam povratak u rutinu nakon što se vratite sa odmora. U nastavku ćemo objasniti zašto je to tako.

Gubitak kardiovaskularne izdržljivosti

Jedan od glavnih razloga zašto pauza od treninga može biti štetna jest gubitak kardiovaskularne izdržljivosti. Kardiovaskularna izdržljivost je sposobnost srca, pluća i krvnih žila da se prilagode naporu. Redovno vježbanje održava vašu kardiovaskularnu izdržljivost i pomaže u održavanju zdravog srca.

Ako prestanete vježbati tijekom ljeta, kardiovaskularna izdržljivost može se smanjiti za otprilike 10% nakon samo dva tjedna. To znači da ćete se osjećati manje sposobnim i brže ćete se zamoriti prilikom povratka na trening nakon pauze.

Gubitak mišićne mase

Kao što je kardiovaskularna izdržljivost ključna za održavanje zdravog srca, tako je i mišićna masa važna za održavanje zdravog metabolizma i ravnoteže tijela. Redovno vježbanje pomaže u održavanju mišićne mase i snage.

Ako prestanete vježbati tijekom ljeta, mišićna masa se može smanjiti za otprilike 10% nakon samo dva tjedna. To znači da ćete se osjećati slabije i manje sposobni nakon povratka na trening nakon pauze.

Gubitak navike

Redovno vježbanje je navika koju je teško stvoriti, ali jednako je teško i održati. Ako napravite pauzu od treninga tijekom ljeta, postoji rizik da ćete izgubiti naviku vježbanja.

Kada se vratite s pauze, može biti teško ponovno započeti rutinu vježbanja. Možda ćete se osjećati manje motivirano ili se možda nećete moći vratiti na svoju prethodnu razinu kardiovaskularne izdržljivosti i mišićne mase.

Naše je iskustvo da osobe koje naprave “kratku pauzu” tijekom mjeseca srpnja i kolovoza, većinom ne krenu ponovno s treningom prije listopada, studenog ili čak i ožujka sljedeće godine.

Kako isplanirati ljetnu pauzu od treninga?

Ako se planirate odmoriti od treninga tijekom ljeta, evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da se nosite s pauzom i ublažite njezine negativne učinke:

Održavajte se aktivnim – Ako ne možete trenirati onako kako to inače radite, pokušajte ostati aktivni na druge načine. Na primjer, idite na šetnju, plivajte, vozite bicikl ili se bavite drugim aktivnostima koje će vas držati u pokretu.

 Trenirajte na odmoru – Ako putujete na odmor, pokušajte pronaći vremena za trening. Mnogi hoteli imaju teretane ili sportske terene, a možete istražiti i razne aktivnosti poput ronjenja ili planinarenja. Ukoliko ljetujete na otoku Pagu, možete posjetiti naš centar u Camping village Šimuni i trenirati s važećom članarinom iz Rijeke.

 Planirajte povratak – Prije nego što napravite pauzu, planirajte kada ćete se vratiti na trening nakon što se vratite sa odmora. Odaberite datume povratka teretanu ili planirajte vježbe koje možete raditi kod kuće. Ako nije u rasporedu, neće se dogoditi.

 Postupno se vraćajte – Kada se vratite na trening nakon pauze, ne pokušavajte odmah raditi punim tempom. Postupno se vraćajte u formu i ne opterećujte se previše kako ne biste došli do ozljede.

 Da zaključimo: ljetna pauza od treninga može usporiti vaš napredak i otežati vam povratak u rutinu nakon što se vratite sa odmora. Međutim, ako planirate pauzu, pokušajte ostati aktivni na druge načine i planirajte povratak na trening. Tako ćete smanjiti negativne učinke pauze i lakše se vratiti u formu.