Dead Hang

Vježba “Dead hang” je jednostavna ali učinkovita vježba koja može biti temelj u svakodnevnom fitness režimu. Bez obzira jeste li početnik u vježbanju ili iskusni sportaš, “Dead hang” nudi niz prednosti za tvoje tijelo,mišiće i posturu.

Opis vježbe:

1.Priprema: Nađi čvrstu horizontalnu šipku ili viseći element koji može podnijeti tvoju težinu.Postavi se ispod šipke.Uhvati šipku s obje ruke u širini ramena. Drži ruke potpuno ispružene.

2.Viseći položaj: Podigni noge od tla, omogućujući tijelu da slobodno visi s rukama na šipci. Drži tijelo u jednoj ravnoj liniji od ramena do stopala. Drži trup čvrsto i u jednoj ravnoj liniji. Nemoj se ljuljati naprijed-natrag ili lijevo-desno. Pokušaj održati trbuh lagano stisnutim kako bi podržao leđa. Kukovi trebaju biti u neutralnom položaju, ne pretjerano zategnuti ili previše opušteni. Ostanite u ovom visećem položaju koliko god možeš. Početnici mogu početi s 20-30 sekundi, dok iskusniji vježbači mogu produžiti vrijeme visećeg položaja.

4. Siguran silazak s šipke: Polako spusti tijelo s šipke kada osjetiš umor ili kada postane preteško zadržati se u poziciji. Pazi da kontroliraš svoj silazak kako bi izbjegao ozljede.

Prednosti vježbe ” Dead Hang” :

1. Jačanje gornjeg dijela tijela: Dead hang je odličan način za jačanje mišića ramena, leđa i mišića podlaktice.

2. Poboljšanje hvata i stiska šake: Redovito izvođenje “Dead hang” vježbe može značajno poboljšati jakost mišića podlaktice koji su nam bitni za čvrst i snažan hvat.

3. Razvoj stabilnosti trupa: Ova vježba također pomaže u razvijanju jakosti trbušnih mišića i stabilnosti trupa, koja nam je bitna za bolju posturu tijela.

4. Dekompresija kralježnice: Dead hang može pomoći u mobilnosti kralježnice, olakšavajući napetost nakupljenu od sjedenja ili vježbanja.