Kako napredovati u izvođenju sklekova: od sklekova na zidu do deficitarnih sklekova

Sklekovi su izvanredna vježba za jačanje gornjeg dijela tijela, ali mnogi se bore s pravilnim izvođenjem. Ako ste početnik ili želite poboljšati svoje sklekove, ovdje je vaš vodič za postepeni napredak!

1. Sklek na zidu

Idealan za početnike, sklek na zidu je najlakši oblik. Stanite licem okrenuti prema zidu, postavite dlanove na zid otprilike na širinu ramena i izvodite sklekove gurajući tijelo od zida. Ovo jača mišiće potrebne za sklekove, uz minimalni stres.

2. Sklek na povišenju

Slijedi sklek na povišenju. Koristite čvrsti predmet poput klupe ili niskog stola. Ovaj oblik smanjuje otpor u odnosu na normalne sklekove, ali je izazovniji od skleka na zidu.

3. Sklek na koljenima

Pređite na sklekove na koljenima. Počnite u položaju za sklek, ali umjesto da se oslanjate na nožne prste, oslonite se na koljena. Ovaj oblik smanjuje težinu koju vaše ruke moraju podići.

4. Normalan sklek

Kada ojačate, pređite na standardne sklekove. Počnite u položaju planka na dlanovima s rukama otprilike na širini ramena i tijelom u ravnoj liniji od glave do pete. Spustite se dok vam prsa gotovo ne dodirnu pod, a zatim se vratite u početnu poziciju.

5. Deficitarni sklek

Za napredne vježbače, deficitarni sklek predstavlja dodatan izazov. Postavite ruke na male podizne ploče, stepere ili bučice kako biste povećali raspon pokreta. ovaj položaj povećava intenzitet skleka i dodatno jača mišiće.

Zapamtite: Napredak zahtijeva strpljenje i dosljednost. Nemojte žuriti kroz faze i osigurajte da svaku vrstu skleka izvodite s pravilnom tehnikom prije nego pređete na težu varijantu. S vremenom ćete graditi snagu i izdržljivost potrebnu za izazovnije vrste sklekova!