Mitovi o fitnessu koji sabotiraju vaš uspjeh

U svijetu fitnessa, često se susrećemo s mitovima i zabludama koji mogu zbuniti početnike, ali i one iskusnije. Ovi mitovi ne samo da mogu ometati vaš napredak, već mogu i potpuno sabotirati vaše fitness ciljeve. 

Razbijmo neke od najčešćih mitova kako bismo vam omogućili put prema stvarnom uspjehu.

Mit #1: Brzi rezultati su najbolji rezultati

Jedan od najraširenijih mitova je uvjerenje da brzi rezultati znače uspješan fitness put. Međutim, trajni rezultati zahtijevaju vrijeme i strpljenje. Brze promjene često vode do brzog povratka na staro, dok postupne i stabilne promjene osiguravaju dugotrajne rezultate.

U današnje vrijeme reklama instant-izazova, čajeva za mršavljenje i fenomanealnih rezulatata u samo 6 tjedana, teško je održati konstantu da bismo zaista nešto i postigli. Mi u Active centru ne vjerujemo u brze rezultate i instant-rješenja, te je naš cilj da da vas dovedemo do toga da vam je tjelovježba sastavni dio života, i za 10 i 20 godina od danas.

Mit #2: Više znoja znači više sagorijevanja masti

Znojenje je prirodan proces hlađenja tijela, a ne nužno pokazatelj intenziteta vježbanja ili količine sagorjelih kalorija. Intenzitet i učinkovitost treninga ne mogu se mjeriti količinom znoja.

Da biste zaista ostvarili pravi rezultat, mi vjerujemo u težinske treninge (trening s utezima) uz dodatak kardio treninga na kraju. 

Znate ono kad vidite predivnu influensericu koja ima savršeno isklesane mišiće i reklamira trening s elastičnim trakama? Pogledajte kako izgleda njezin trening pa onda sudite od kuda rezultat.

Mit #3: Morate vježbati svaki dan

Odmor je ključan dio svakog fitness programa. Tijelo se oporavlja i jača tijekom odmora, a ne tijekom treninga. Vježbanje svaki dan bez odmora može dovesti do iscrpljenosti i ozljeda.

Četiri treninga tjedno savršen su recept za balans – tijelo će biti dovoljno aktivno da se počnu dešavati metaboličke promjene, a u isto vrijeme ćete mu dati dovoljno vremena za odmor.

Mit #4: Ako ne boli, ne djeluje

Bol nije pokazatelj dobrog treninga. Bol može signalizirati pretjerano opterećenje ili ozljedu, a ne nužno učinkovitost vježbanja. Važno je slušati svoje tijelo i razlikovati dobru vrstu napora od štetne boli.

Neugoda karakteristična za trening je svakako nešto što ne možete izbjeći, ali ne i bol.

Mit #5: Specifične vježbe mogu smanjiti masnoće na određenim područjima

Mnogi vjeruju da ciljane vježbe mogu smanjiti masnoće na određenim područjima, poput trbuha ili bedara. Međutim, gubitak masnoće je sistemski proces koji ovisi o cijelom nizu faktora, a ne samo o vježbama za specifično područje.

Tako ćete trbušnjake izgraditi vježbom, ali u kombinaciji sa smanjenjem masnog potkožnog tkiva, odnosno u kuhinji. A trup nam radi i na svim kompleksnim vježbama poput čučnja, mrtvog dizanja i slično, nije nužno raditi samo trbušnjake kako bismo angažirali i izgradili tu mišićnu skupinu.

Mit #6: Veći broj ponavljanja s manjim težinama je bolji za tonus mišića

Iako ovaj pristup može poboljšati izdržljivost mišića, kombinacija većihtežina s manjim brojem ponavljanja često je učinkovitija za izgradnju mišićne mase i snage. “Tonus” mišića zapravo ovisi o smanjenju tjelesne masnoće i povećanju mišićne mase.

Ne postoje “vretenasti mišići” i ne možete ih izgraditi samo laganim težinama i velikim brojem ponavljanja.

Mit #7: Prehrana nije toliko bitna kao vježbanje

Prehrana igra ključnu ulogu u postizanju fitness ciljeva. Bez obzira na to koliko vježbate, nepravilna prehrana može sabotirati vaše napore. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima temelj je svakog uspješnog fitness režima.

Da bi čovjek bio zaista zdrav, potrebno je da radi na svih pet faktora zdrvalja (kako se kreće, hrani, razmišlja, odmara i kakve odnose gradi).

Naše je iskreno mišljenje da će trening 4 puta tjedno pokrenuti lavinu ostalih, ali da biste zaista postili rezultat, nije dovoljno napraviti samo jedno – potrebno je postepeno graditi svih pet faktora.

Ne dopustite da vas mitovi i zablude odvrate od vaših fitness ciljeva. Umjesto toga, usredotočite se na razvoj zdravih navika koje možete održavati dugoročno. 

Razumijevanje kako trening, odmor, prehrana, naše misli i odnosi koje gradimo zajedno doprinose vašem općem blagostanju ključno je za postizanje i održavanje rezultata.