Početnik si i razmišljaš o dodatku suplemenata u svoju prehranu? Evo što trebaš znati!

Kada započinjemo svoje fitness putovanje, često se susrećemo s mnoštvom informacija o prehrani, vježbanju i, naravno, suplementima. Suplementi mogu biti koristan alat u ostvarivanju naših fitness ciljeva, ali važno je pristupiti im s razumijevanjem i oprezom, posebno ako si na početku svog putovanja.

Zašto razmišljati o suplementima?

Suplementi mogu pomoći nadoknaditi nutritivne nedostatke u našoj prehrani, poboljšati oporavak nakon treninga, povećati energiju tijekom vježbanja i poboljšati opće stanje organizma. Međutim, ključno je shvatiti da suplementi nisu zamjena za kvalitetnu, uravnoteženu prehranu bogatu svježim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, bjelančevinama i zdravim mastima.

Kako započeti?

Prije nego što posegneš za bilo kakvim dodatkom, preporučujemo da prvo usmjeriš pažnju na svoju prehranu. Je li dovoljno raznovrsna? Unosiš li sve potrebne nutrijente? Ovo su pitanja na koja trebaš pronaći odgovor. Ako nisi siguran, pokušaj nekoliko dana pisati sve što jedeš i donesi nam na trening. Naši će ti treneri rado pomoći u procjeni trenutnog stanja tvog organizma.

Koji suplementi su dobri za početnike? Ukoliko ste na početku svog fitness putovanja, naša preporuka bila bi da krenete ovim redom:

Proteini – Ako imaš teškoća s dostizanjem dnevne preporučene količine proteina samo kroz hranu, proteinski prah može biti koristan dodatak.

  • Omega-3 masne kiseline – Podržavaju zdravlje srca, mozga i zglobova. Ako tvoja prehrana ne uključuje dovoljno ribe (a najčešće ne uključuje), razmisli o dodavanju ovog suplementa.
  • Vitamin D – Posebno je važan ako živiš na području s ograničenim sunčevim svjetlom, provodiš puno vremena unutra ili za vrijeme tamnih i mračnih zima
  • Magnezij – Može pomoći u oporavku mišića, smanjenju umora i poboljšanju sna.

Bitno je znati

Najvažnije je zapamtiti da suplementi ne mogu nadomjestiti nezdrave prehrambene navike. Također, prije uzimanja bilo kakvih suplemenata, važno je konzultirati se s liječnikom ili stručnjakom za prehranu, posebno ako imaš zdravstvenih problema ili uzimaš lijekove.

Zaključak

Suplementi mogu biti korisni, ali ključ je u ravnoteži i razumijevanju vlastitih potreba. Edukacija i strpljenje su tvoji najbolji saveznici na ovom putovanju. Sjeti se, nema čarobnog rješenja. 

Kvalitetna prehrana, redovita tjelovježba, zdravi odnosi, pozitivan mindset i dovoljno sna osnova su zdravog načina života. Ako odlučiš uključiti suplemente u svoju rutinu, neka to bude informirana i promišljena odluka.