Borovnica – bobičasta superhrana

Borovnice su prava superhrana, posebno za sportaše! Ove male, okrugle bobice su bogate antioksidansima poput flavonoida i antocijana, koji su ključni za zaštitu tijela od oksidativnog stresa uzrokovanog intenzivnim fizičkim aktivnostima. Osim što pružaju zaštitu od slobodnih radikala, borovnice su također izvrsne za jačanje imunološkog sustava, zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i K. Ti vitamini igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože i poticanju zgrušavanja krvi, što je posebno važno za sportaše koji se redovito izlažu riziku od ozljeda. Nadalje, vlakna prisutna u borovnicama podržavaju zdravu probavu, smanjujući rizik od probavnih problema i pomažući u održavanju regulacije tijekom sportskih aktivnosti. 

Borovnice su nevjerojatno korisne i za djecu! 

Ove sočne bobice su bogate antioksidansima, poput flavonoida i antocijana, koji ne samo da podržavaju opće zdravlje, već i potiču razvoj imunološkog sustava djece, pomažući im da se bore protiv infekcija i bolesti. Osim toga, visok sadržaj vitamina C u borovnicama doprinosi zdravlju kože i potiče brže zacjeljivanje manjih ogrebotina i ozljeda, što je osobito važno za aktivnu djecu koja se često mogu ozlijediti tijekom igre i sportskih aktivnosti. Vlakna prisutna u borovnicama također podržavaju zdravu probavu kod djece, smanjujući rizik od probavnih problema poput zatvora i podržavajući redovitu i učinkovitu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane. 

Ukratko, dodavanje borovnica u prehranu može imati brojne zdravstvene koristi, uključujući podršku imunološkom sustavu, zaštitu od oksidativnog stresa te poboljšanje probave i općeg zdravlja.

Recept dana:

Smoothie od borovnica i banane 

Sastojci:

  • 1 šalica svježih borovnica
  • 1 zrela banana
  • 1/2 šalice jogurta (može biti grčki jogurt ili biljni jogurt)
  • 1/2 šalice bademovog mlijeka (ili drugog biljnog mlijeka)
  • Med po želji (opcionalno)
  • Led

Upute:

Stavite sve sastojke u blender.

Blendajte sve dok ne dobijete glatku smjesu.

Ako je potrebno, dodajte med za slatkoću prema vašem ukusu.

Poslužite smoothie odmah i uživajte u osvježavajućem napitku bogatom antioksidansima.