Jednoručno veslanje s bučicama

Tehnika izvođenja

1. Prihvatite bučicu s jednom rukom s dlanom okrenutim prema unutra. Slobodnu ruku i koljeno postavite na klupu, pri čemu je potrebno paziti da su leđa pružena i skoro paralelna s podlogom.

2. Povlačite bučicu vertikalno prema gore, blizu trupa, pri čemu lakat podižete što je više moguće.

3. Spustite bučicu u početni položaj.

 

Mišići koje aktiviramo ovom vježbom:

Primarni: široki leđni mišić

Sekundarni: trapezni mišić, romboidni mišić, zadnji dio deltoidnog mišića, opružač trupa, dvoglavi mišić nadlaktice

 

Pregled anatomskih struktura:

Hvat:

Najbolje da prihvatite neutralnim hvatom i da je održavate u položaju paralelnom s trupom. Ako bučicu budete prihvatili nathvatom ili pothvatom, može se dogoditi da se ona priljubljuje uz trup dok izvodite vježbu.

 

Putanja pokreta:

Kada bučicu povlačite prema grudima, napreže se gornji dio širokog leđnog mišića i donji dio trapeziusa. Ako bučicu budete povlačili niskom putanjom prema trbuhu, naprezat ćete vlakna donjeg dijela širokog leđnog mišića.

 

Obim pokreta:

Možete maksimalno povećati obim pokreta ako široki leđni mišić budete istezali dok je bučica u najnižem položaju, i podizali lakat što više dok je bučica u najvišem položaju u odnosu na podlogu.

 

Položaj tijela:

Kada trup ima Fitness Centar Activenac na klupi, smanjuje se opterećenje na leđa pri izvođenju ove vježbe.

 

Varijacija:

Jednoručno veslanje s kabelom- sjedeći

Vježba se izvodi tako da jednom rukom prihvatite kabel nisko pričvršćen za trenažer (kod nas sprava 19). Ako se vježba izvodi samo jednom rukom, to vam omogućava da taj lakat još više povučete prema natrag pri čemu se postiže maksimalna kontrakcija širokog leđnog mišića.