Kako su mišići postali masno tkivo: fitness mitovi na granici znanstvene fantastike

Razbijanje mitova u fitness svijetu ključno je za informirano donošenje odluka o vlastitom zdravlju i tjelesnoj kondiciji. Zato vas i ovaj tjedan vodimo na edukativno putovanje gdje ćete saznati više znanstvenih činjenica o vježbanju, a samim time svoje vježbanje dovesti na viši nivo.  

Jedan od čestih mitova je uvjerenje da će se mišići pretvoriti u masnoću kada prestanete vježbati, i obrnuto (vrlo često ovakve zablude prevladavaju kod žena).  Međutim, ova tvrdnja je potpuno netočna i temelji se na nedostatku razumijevanja osnovnih principa anatomije i fiziologije, ali i marketinškim trikovima kojim vas bombardiraju na svakom koraku. 

Ono što je bitno za usvojiti je da samo SVJESNO i SAVJESNO treniranje dovodi do dugoročnih rezultata.

Prvo, mišićno tkivo i masno tkivo su dva potpuno različita tkiva i ne mogu se jednostavno transformirati jedno u drugo. Zamislite samo da maslac želite pretvoriti u fini odrezak – neide je li tako!!

Mišići rastu kada ih aktivirate kroz vježbu i pravilnu prehranu, dok masno tkivo nastaje kao rezultat viška kalorija koje se unose u tijelo. Dakle, kada prestanete vježbati, vaši mišići NEĆE postati masno tkivo, kao što se ni odrezak neće pretvoriti  u maslac. Kada prestanete vježbati, vaši mišići će postupno izgubiti na snazi i volumenu zbog nedostatka stimulacije, ali, to ne znači da će se mišići pretvoriti u masno tkivo. 

S druge strane, kod prekomjernog unosa kalorija, višak energije se uskladišti u obliku masnoće. Ta masnoća nije magična pretvodba mišića u masno tkivo, već dodatni sloj koji vaš struk i bedra čini širim bez obzira koliko trenirali.  Stoga, da biste spriječili nakupljanje masnoće, osim redovitog treninga i vježbanja važno je održavati i uravnoteženu prehranu. 

Postoje razlike između muškarca i žene

Žene često imaju niži postotak mišićne mase od muškaraca zbog razlika u hormonalnoj ravnoteži. Ovo može utjecati na brzinu izgradnje mišića i metabolizam. Međutim, žene imaju tendenciju da brže gube masno tkivo u odnosu na muškarce, posebno tijekom aerobnih aktivnosti.

S druge strane, muškarci imaju tendenciju da brže stvaraju mišićnu masu zbog većeg nivoa testosterona, prirodno prisutnog hormona koji podržava mišićni rast – što može rezultirati bržim napretkom u snazi i izdržljivosti tijekom treninga s utezima.

Kao zaključak, možemo slobodno otpisati sve teorije o pretvaranju mišića u masno tkivo i obrnuto. Ono što se zaista događa je da mišići, kao i svaki drugi dio tijela, mogu smanjiti svoju masu i snagu ako ih ne stimulirate redovitim vježbanjem. Zato je ključno ne dopustiti im da postanu lijenčine na kauču već ih potaknuti na akciju. Dakle, umjesto da se brinete o tom zamišljenom ciklusu pretvaranja, fokusirajte se na održavanje aktivnog načina života, prilagodite prehranu i odmarajte.