„Kvaliteta vs. Količina” – Mitovi o vremenskom trajanju treninga

Jedan od najčešćih mitova u fitness zajednici je da je potrebno provesti nekoliko sati dnevno u teretani kako bi se postigli željeni rezultati. Ovaj mit često dovodi ljude do osjećaja da nemaju dovoljno vremena za vježbanje te ih može obeshrabriti i odvratiti od redovitih treninga. Međutim, istina je da kvaliteta treninga često nadmašuje količinu vremena provedenu u teretani.

Kvalitetan trening ne mora trajati satima kako bi bio učinkovit

U stvarnosti, kratki, ali intenzivni trening može pružiti iste ili čak bolje rezultate od dugotrajnih, umjerenih treninga. Naprimjer, koncept visokog intenziteta intervalnog treninga (HIIT) postao je sve popularniji jer omogućava ljudima da postignu izvrsne rezultate u kratkom vremenu. Ovaj tip treninga kombinira kratke periode visokog intenziteta s kratkim periodima odmora, što može povećati potrošnju kalorija, poboljšati kardiovaskularno zdravlje i potaknuti rast mišića.

Dok su duži treninzi svakako korisni za poboljšanje izdržljivosti i izgradnju mišićne mase, kratki i intenzivni treninzi svakako zaslužuju svoje mjesto u svačijoj fitness rutini. 

Važno je pronaći ravnotežu između različitih vrsta treninga kako biste postigli sveobuhvatan napredak i izbjegli zamor ili preopterećenost tijela.

Možda je vrijeme da preispitate svoje stavove o vremenu provedenom u teretani i razmislite o tome kako možete maksimalno iskoristiti svoje vrijeme za vježbanje.

Umjesto da se osjećate obvezno provoditi sate u teretani, iskoristite svoje vrijeme na najučinkovitiji način. To može uključivati kombiniranje različitih vrsta treninga kako bi postigli cjelovit napredak i izbjegli dosadu ili burnout. 

Razmislite o uključivanju u grupne programe, mini grupe ili individualne treninge s trenerom.
Na taj način ne morate razbijati glavu što raditi „danas”, koliko i koje vježbe uključiti te koliko dugo trenirati da bi postigli željeni cilj.
Još jedna važna stvar koju treba uzeti u obzir je individualni životni stil. Nije uvijek moguće odvojiti sate za vježbanje, ali to ne znači da ne možete pronaći vremena tijekom dana za biti aktivniji (pješačiti do posla i nazad, uzeti aktivnu marendu, meditirati 10 minuta prije spavanja.

Bitno je da svoj raspored prilagodite svojim potrebama i organizirate se da svaki trenutak koji provedete u teretani bude iskorišten (ili kao rad ili kao aktivan odmor – pričanje ili surfanje na mobitelu ne spada u kvalitetno iskorišteno vrijeme). 

Nemojte dopustiti da vas loša organizacija ili mitovi o vremenu obeshrabre u postizanju ciljeva. Umjesto toga preuzmite kontrolu nad svojim vremenom i svjesno odaberite kvalitetne treninge i specijalizirane trenere koji će vas držati motiviranim i voditi vas kroz cijeli proces prema rezultatima. 


Vaša sposobnost da postignete rezultate ne ovisi o količini vremena koju provodite u teretani već o kvaliteti vašeg treninga i  predanosti vašim ciljevima.