Mozzarella

Jedan od najpoznatijih talijanskih sireva , a glasi i kao najprodavaniji sir na svijetu. Svestran  meki sir koji jednako dobro funkcionira u hladnim i toplim jelima . Blagog , mliječnog i svježeg okusa te blijede boje. Elastičlne je strukture i sadrži visoki postotak vode. Što je svježija, to je i čvršća, a starenjem postaje mekša i kiselija. Izvorno se radi u malim grudicama promjera do 6 cm u obliku jaja. Teži oko 80 g i uvijek se čuva u vlastitoj sirutki koja održava laganu kiselu notu. Jednom kada otvorite pakiranje, možete ju držati nekoliko dana na hladnom mjestu, poklopljenu u posudi uz dodatak sirutke iz pakiranja.

Hranjivost i ljekovitost

Vrijednost na 100g mozzarelle iznosi 300kcal, od toga sadrži 2,2% ugljikohidrata, 22,2% proteina i 22,35% masti. Bogata je mineralima od kojih sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink,mangan i selen. Od vitamina u značajnijim količinama sadrži tiboflavin, pantotensku kiselinu, vitamin B12, vitamin A i vitamin D.

Mozzarella se preporučuje prije svega zbog visokog udjela proteina, kalcija i drugih mikronutrijenata važnih za organizam. Svojim sastavom pomaže pri izgradnji i učvršćivanju kosti, a prema istraživanju American Journal of Clinical Nutrition pokazano je da hrana bogata kalcijem doprinosi bržem trošenju masti. Zbog cinka potiče obnavljanje tkiva, jod doprinosi normalnom funkcioniranju metabolizma te stvaranju hormona štitnjače, vitamin B12 je važan za krvne stanice i funkcioniranje živčanog sustava , a vitamin A je potreban za zdrav razvoj i dobar vid.

Dobar je izvor konjugirane linolne masne kiseline koja ima antikancerogeno djelovanje.

 

PILETINA TOSCANA

Sastojci

4 veće crvene paprike (može i druga vrsta)

4 kom pilećih prsa

100g špinata

maslinovo ulje

sol

papar

3 režnja češnjaka

300g mozzarelle

 

Priprema

Paprike operite, obrišite, odsjecite vrhove i očistite od sjemenki.PFitness Centar Activežite ih u lim i na srednjoj temperaturi ih ispecite nekih 10-15 min , tek toliko da se dobro ugriju i malo otpuste u čvrstoći. Dok se paprike peču pripremite meso na način da ga razvaljate u tanke komade i dodate malo maslinovog ulja i komadiće češnjaka, a sol i papar stavite po želji.Špinat operite, odstranite peteljke i ako su listovi jako veliki, grubo ih nasjecite i pFitness Centar Activežite po šaku špinata na komad mesa, a zatim gore dodajte komadiće mozzarelle.Sve sastojke dobro utisnite u meso, a zatim ga zarolajte i malo premažite maslinovim uljem. Tako formirano maseo stavite u papriku i zatim je pecite oko 60 min na 200 stupnjeva. Ako želite možete nakon 60 min dodati mozzarelle po vrhu i zapeći još 5 min dok se sir ne otopi i dobije finu boju.

Savjet

Po mogućnosti odaberite veće paprike sa ravnijim dnom, tako da mogu stajati uspravno prilikom pečenja čime se svi sokovi zadržavaju u njoj.