Nemoj da EGO stane na put tvojim dugoročnim ciljevima

putimo se zajedno na dublje istraživanje svijeta fitnessa i unutarnjih izazova koje donosi. Kada se suočimo s vlastitim egom i potrebom za dosljednošću, ulazimo u teritorij gdje se spajaju mentalna snaga, samopouzdanje i strpljenje kako bismo ostvarili dugoročne ciljeve.

Zamisli sebe kao novog putnika koji tek zakoračuje u svijet fitnessa – sve ti je to još uvijek malo maglovito, ali od želje za novim početkom smatraš da moraš krenuti brzinom F1. 

Sada, dok stojiš pred izazovom prvog treninga, tvoj unutarnji glas, tvoj ego, odjednom postaje glasniji od trenera. On ti govori da odmah kreneš s najtežim utezima, da izvedeš one vježbe koje ni profesionalni gimnastičari ne bi pokušali prije treće godine akrobacija, a ti si tek na početku putovanja.

Treneri te pozivaju da kreneš lagano, suprotno onome što se predstavlja u medijima. Treneri ne misle na to da odmah kreneš trčati maraton ili dizati teret kao neki Marvelov junak. A s druge strane, ne misle da ti to ne možeš! Samo ne još !!


„Prvo trebamo postupno izgraditi temelje da bi se upustili u gradnju nebodera.”

Kao stručnjaci koji već niz godina radimo sa klijentima znamo prepoznati početničku motivaciju, ali i  tvoj ego koji urla kao da si ga prokazao pred cijelim svijetom. No, vjeruj nam da je bolje poslušati trenera nego ego jer nije teret toliko težak koliko je tvom tijelu teško ako ga naglo preopteretiš. A kad tijelo naglo opteretiš (bez iskustva i vodstva) onda naglo i odustaneš! 

Potrebno je shvatiti da je postupan pristup put kojim se stiže do cilja, bez rizika od završavanja na popravnom ispitu kod  doktora.  Dugoročni rezultati neće doći preko noći za to treba strpljenja, dosljednosti i malo, samo malo, pobjedničkog uma koji zna da je svaki korak naprijed korak prema boljoj verziji sebe. 

Znamo da se takav postupan pristup možda čini kao sporija vožnja na putu prema cilju, ali zapravo je to najsigurniji put koji te štiti od ozljeda i demotivacije.

Dosljednost je ključna!

Čak i kada tvoj ego počne vrištati i tražiti brze rezultate, važno je ostati dosljedan svom programu vježbanja. Nije lako, ali svaki put kada se odupreš iskušenju da se preopteretiš ili odustaneš, jačaš svoju mentalnu snagu i postaješ bliži ostvarenju svojih dugoročnih ciljeva. Naravno, neće uvijek biti lako. Ego će pokušati uvjeriti da odustanemo, da tražimo brze rezultate ili da se preopteretimo. No, baš u tim trenucima, važno je ostati dosljedan svojim principima i vjerovati u proces.

Dosljednost postaje naša ključna saveznica u ovom putovanju. 

Pametnim treningom i brigom o sebi razvijamo ne samo svoje tijelo, već i svoj um. Učimo kako upravljati svojim egom, kako prepoznati i prevladati svoje unutarnje prepreke. Učimo da je dosljednost ključna za uspjeh te da je svaki dan prilika za rast i napredak. Kroz dosljednost otkrivamo svoju snagu, otkrivamo koliko smo sposobni i koliko možemo postići kad se usredotočimo na svoje ciljeve i odlučno koračamo prema njima. 

Dakle, kada sljedeći put kročiš u teretanu, zapamti da si korak bliže svom cilju. Ostavi egu na vratima i kreni postupno, jer svaki korak naprijed je korak prema boljoj verziji sebe!

Evo nekoliko tehnika koje ti mogu pomoći da savladaš svoj ego i nastaviš napredovati:

1. SAMOSVIJEST – Biti svjestan svojih misli i osjećaja ključno je za prepoznavanje kada ego preuzima kontrolu. Kada primijetiš da se počinješ natjecati s drugima, osjećaš se inferiorno ili superioran, zaustavi se i promatraj te misli. Pokušaj razumjeti zašto se pojavljuju i kako utječu na tvoje ponašanje.

2. PRAKTICIRAJ VREDNOVANJE – Umjesto da se natječeš s drugima ili se uspoređuješ s njima, prakticiraj samilost prema sebi i drugima. Prihvatite da smo svi jedinstveni i da imamo različite putove i sposobnosti. Umjesto da se uspoređujete, fokusirajte se na podršku i motivaciju sebi i drugima.

3. POSTAVLJANJE REALNIH CILJEVA- Ego često želi brze rezultate i instant zadovoljstvo. Postavljanje realnih, ali izazovnih ciljeva pomaže ti da zadržiš fokus i motivaciju dugoročno. Razmislite o svojim ciljevima i razvijte plan kako ih postići korak po korak.

4. NAUČI PRIHVATITI NEUSPJEH – Ego se često boji neuspjeha i odbacuje ga kao nešto negativno. Umjesto toga, prihvatite da su neuspjesi dio procesa učenja i rasta. Naučite iz svojih grešaka i koristite ih kao priliku za osobni razvoj.

Kroz ove tehnike, možeš postepeno naučiti kako prepoznati i kontrolirati svoj ego, omogućavajući ti da nastaviš napredovati prema svojim ciljevima s većom samopouzdanjem i unutarnjom ravnotežom.