Amaranth

AMARANTH

 

Amaranth, kod nas također poznat kao šćir, štir ili rumenika, je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike. Ova hranjiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8000 godina. Kod nas je amaranth još uvijek relativno nova namirnica, no postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranjivih svojstava.

Po izgledu amaranth je nalik na proso. Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha. Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade, mogu se konzumirati i kao povrće. Samo ime amaranth znači besmrtan.U Americi je tisućama godinama bio jedna od glavnih namirnica te predstavljao bitan dio obreda američkih domorodaca. Prije dvadesetak godina ova drevna žitarica doživjela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna Akademija Znanosti preporučila kao dio svakodnevne prehrane. Razlog tomu je jedinstven nutritivni sastav amarantha.

Sastav i ljekovitost amarantha

Amaranth je odličan izvor proteina, sadrži dvostruko više iskoristivog kalcija od mlijeka, triput više vlakana od pšenice, a njegovo je lišće iznimno dobar izvor željeza.

Obiluje i mineralima kao što su kalij, bakar, magnezij, fosfor i posebice manganom, te vitaminima A, B6, K i C, folnom kiselinom i riboflavinom.  Sadrži vrijedne aminokiseline, među njima i lizin koji djeluje protiv virusa herpesa.  Ne sadrži glutenšto ga čini pogodnim za osobe preosjetljive na gluten. 

Dokazano je da redovita konzumacija amarantha smanjuje loš kolesterol, hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti.  Amaranth je zbog svoje hranjivosti odličan za uzraste svih dobi, od kolijevke pa do starosti. Čini dojenčad i djecu u razvoju otpornima na infekcije. Zbog obilja kalcija i željeza preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprječava slabokrvnost.

Ako planirate trudnoću, svakako uvrstite u prehranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline potiče zdravlje reproduktivnog sustava, štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cijevi kod novorođenčadi za čak 75 posto. Redovita ishrana amaranthom pomlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje.

Ljekovita svojstva amarantha

· normalizira visoki tlak i kolesterol

· pomaže kod anemije i pothranjenosti

· jača koštani sustav

· poboljšava probavu

· štiti zdravlje fetusa

· jača imunitet

· pomlađuje organizam

Nutritivne vrijednosti na 100g:

Nutrijent

Energetska vrijednost: 371kcal

Ukupno proteina: 13,56g

Ukupno ugljikohidrata: 65,25g

Ukupno masti: 7,02g

– od toga: zasićene masne kiseline: 1,459g

Dijetalna vlakna: 6,7g

Ukupno šećera: 1,69g

 

Amaranth je jedinstven po tome što se većina hranjivih tvari sačuva tijekom kuhanja jer se nalaze u jezgri, a ne u ovojnici kao što je slučaj kod većine žitarica.

Amaranth ili njegovo brašno možete koristiti kao mješavinu s brašnom pšenice za izradu kruha i kolača. Odlično se kombinira s drugim žitaricama, povrćem i mahunarkama, te ga možete pripremati kao kašu ili pilaf. Zrna amarantha možete peći na vrućoj tavi poput kokica, te ga dodati u pahuljice za doručak, juhe, salate i deserte. Amaranth se kuha u vodi u omjeru jedan prema tri. Najprije ga prepržite na maslacu ili ulju, dodajte vodu i sol, poklopite i pustite da se kuha poklopljeno dvadesetak minuta na laganoj vatri.

 

ŽITNE PLOČICE:

Sastojci:
3 žlice meda
1/3 banane
4 žlice amaranth sjemenki
1 žlica brusnica
1 žlica grožđica
1 žlica grubo mljevenih lanenih sjemenki
1 žlica grubo rezanih oraha 

Priprema:
U posudu stavite med, dodajte usitnjenu bananu, brusnice, grožđice, lanene sjemenke, nasjeckane orahe i predhodno ‘na teflonskoj tavici’ iskokičane, amaranth sjemenke.

Sve zajedno dobro pomiješajte i prebacite na manji protvanj obložen papirom za pečenje.
Stavite u pećnicu na 100℃ od 15-20’da se smjesa prosuši. Izvadite iz pećnice  i ostavite da se smjesa ohladi, te je potom režite na pločice.