Bez znoja do cilja: Razbijamo mitove o povezanosti znojenja i mršavljenja.

Jedan od čestih mitova u fitness svijetu je ideja da je znojenje direktni pokazatelj efikasnosti treninga i gubitka kilograma. Dok može biti zadovoljavajuće vidjeti kako se kapljice znoja cijede niz vaše tijelo dok radite na sebi, to ne mora nužno značiti da gubite masnoće.


Prvo i najvažnije, znojenje je prirodni fiziološki odgovor tijela na povećanu tjelesnu temperaturu. Kada se zagrijavate tokom vježbanja, vaš organizam koristi znojenje kao mehanizam za rashlađivanje. Stoga, intenzivniji trening ili trening u toplijem okruženju može rezultirati većim količinama znoja, ali to nije direktno povezano s gubitkom masnoća. Ne znojimo se svi isto –  netko se na kraju treninga izgleda kao da je izašao ispod tuša, a netko se uopće ne znoji….Brojni su čimbenici koji na to utječu kao npr. dob, spol, genetika, težina, razina kondicije i dr. 

Zanstveni „Fun Fact”

Istraživanja su pokazala da postoji razlika u znojenju između spolova. Općenito, muškarci se češće znoje i proizvode više znoja od žena zbog razlika u metabolizmu, veličini tijela i hormonskim utjecajima.
Muškarci imaju veću mišićnu masu i veću tjelesnu temperaturu od žena, što može rezultirati većom potrebom za rashlađivanjem tijela putem znojenja. Ova razlika u znojenju između spolova može utjecati na percepciju o povezanosti znojenja i efikasnosti treninga, ali važno je razumjeti da ta razlika ne znači nužno veću ili manju efikasnost treninga u smislu gubitka kilograma.

Drugo, gubitak težine povezan s znojenjem uglavnom je gubitak vode,  a ne masnoća. Kada se znojite, gubite vodu iz tijela, ali to ne znači da gubite masne naslage. Nakon što se ponovno hidrirate i unesete određenu količinu hrane težina koju ste izgubili kroz znojenje će se vratiti.

Treće, gubitak težine nije jedini pokazatelj napretka ili efikasnosti treninga. Važno je pratiti druge faktore poput povećane snage, izdržljivosti i smanjenja postotka tjelesne masti. Ti parametri pružaju bolji uvid u to kako se vaše tijelo mijenja i napreduje.

Da biste postigli stvaran gubitak masnoća, ključno je održavati kalorijski deficit, odnosno trošiti više kalorija nego što unosite. To se postiže kombinacijom pravilne ishrane i redovnog vježbanja. Umjesto da se fokusirate samo na količinu znoja koju proizvodite tokom treninga, usredotočite se na izgradnju zdravih navika koje podržavaju vaše ciljeve mršavljenja.

Ukratko, znojenje može biti indikator intenziteta treninga i aktivnosti tijela, ali nije direktno povezano s gubitkom masnoća. Stvarni napredak u mršavljenju zahtijeva posvećenost pravilnoj ishrani, redovnom vježbanju i praćenju različitih pokazatelja napretka. 

Stoga, umjesto da se oslanjate na krive činjenice kojima vas bombardiraju na društvenim mrežama i zavaravate samog sebe, fokusirajte se na izgradnju zdravih navika kroz pametni trening i stručne savjeta vaših trenera. Svjesnim i informiranim treniranjem odbacite mitove i usmjerite svoju energiju u pravu strategiju za postizanje rezultata.