Šećer

Šećer

 

Šećeri su ugljikohidrati iz grupe monosaharida, disaharida i oligosaharida, tu spadaju:

 

– saharoza ili obični šećer

– glukoza ili grožđani šećer

– invertni šećer

– voćni šećer (fruktoza)

– mliječni šećer (laktoza)

čije je zajedničko svojstvo da se lako otapaju u vodi i da su slatka okusa

 

Osnovne sirovine za proizvodnju šećera su šećerna repa i šećerna trska

 

Što bi bila hrana bez šećera? Čokolada bi imala gorak okus, bombona ne bi ni bilo, banane bi bile brašnjave, a mlijeku bi nedostajala punoća okusa. Šećer daje hrani okus, a u organizmu razvija energiju.

Na tržištu postoji nekoliko oblika šećera. Rafinirani šećer prolazi potpunu obradu, pa je zbog toga bijele boje (kristalni bijeli šećer dobiva se od šećerne trske i šećerne repe). Ako sadrži nešto vode, može se oblikovati u razne oblike. Šećer u prahu je fino usitnjeni rafinirani šećer. Kandis šećer sastoji se od prilično velikih kristala šećera i može biti bijeli ili smeđi. Najviše se koristi za zaslađivanje čaja.

Postoje i supstancije koje su i do nekoliko stotina puta slađe od šećera, dobivene su kemijskim putem (umjetna sladila) ili se nalaze u prirodi, a industrijski se proizvode kemijskim putem (polioli). Polioli se samo neznatno i polagano iskorištavaju prolaskom kroz probavni sustav i imaju manju energetsku vrijednost od šećera. Za razliku od njih, umjetna sladila nemaju kalorijske vrijednosti. Također ne uzrokuju povišenje šećera u krvi i lučenje inzulina, pa ih mogu koristiti i dijabetičari. Iz skupine umjetnih sladila samo aspartam ima energetsku vrijednost jednaku šećeru, no budući da je 200 puta slađi od šećera, potreban je u malim količinama, pa njegova kalorijska vrijednost nije od nekog značenja. Zaslađivači mogu biti u obliku praha, tableta i tekućine. Svi su, osim aspartama, otporni na visoke temperature, pa se očuvaju tijekom kuhanja ili pečenja.

 

Uvriježena je pretpostavka da je smeđi šećer, zbog sadržaja minerala i vitamina, nutritivno potpunija namirnica od rafiniranoga bijelog šećera. Smeđi šećer uistinu sadrži te sastojke, ali u toliko malim udjelima da te količine nemaju nikakva značenja u dnevnom unosu vitamina i minerala. Smeđi šećer ipak ima bolji okus od bijelog zato što sadrži karamelizirani sirup koji ima okus slada. Prema energetskoj vrijednosti i sastavu ugljikohidrata, bijeli i smeđi šećer se ne razlikuju. Također, grožđani i voćni šećer nisu ništa zdraviji od uobičajena bijelog kristalnog šećera.

 

Šećer kao izvor ugljikohidrata nije najbolja namirnica, ali svakako je važno unijeti dovoljno ugljikohidrata u organizam kako bismo osigurali njegovo pravilno funkcioniranje.

Pretjerivanje ni u jednoj namirnici, pa tako i u konzumaciji šećera, nikako nije dobro i može dovesti do zdravstvenih teškoća.

 

Naša preporuka: crna čokolada ili voće.