Put prema FIT Lifestylu: Ključevi za uspješan start i dugoročni napredak

Početak treninga može biti ključan korak na vašem putu prema zdravijem, jačem i aktivnijem životu. Međutim, s obiljem informacija, trening programa i fitness trendova koji su dostupni, pronaći pravi put može biti izazovno i zbunjujuće. Uz to, početak bez jasnog plana ili smjernica može rezultirati nedostatkom motivacije, nedoslednošću ili čak ozljedama.

Stoga je važno pravilno započeti svoje fitness putovanje, s jasno definiranim ciljevima, struktuiranim pristupom i podrškom stručnjaka. Ovaj uvod pruža pregled koraka za pravilan početak treninga, ističući važnost analize, postavljanja ciljeva, individualnog pristupa, osnovnog treninga, treninga snage i raznolikosti kroz cross training. 

Postani Aktivac:

Kada se pridružite našem timu, postajete Aktivac – netko tko je aktivno uključen u svoje zdravlje i fitness ciljeve, a naš stručni tim je ovdje da vas vodi i podržava tijekom cijelog putovanja. Pružamo vam pametno programirane treninge, podršku i stručne savjete koji će vam pomoći da dosegnete svoje ciljeve.

Prilagođeni programi za vaš stil života:

Naši programi treninga prilagođeni su vašem ritmu života, rasporedu i preferencijama, kako biste maksimalno iskoristili svoje vrijeme i energiju. Ali jedan VELIKI ALI, nismo tu samo za vrijeme treninga. Pružamo vam podršku i motivaciju tijekom cijelog puta, bilo da se radi o prehrani, treningu ili prevladavanju prepreka.

Dijelovi procesa kojima gradite vaše rezultate i dugoročne ciljeve kreirani su na temelju znanosti, ali i na temelju dugoročnog iskustva. 

Podrška od početka do kraja:

1. Analiza i procjena te postavljanje ciljeva: Prvi korak trebao bi biti analiza trenutnog stanja vašeg tijela, razine kondicije i zdravstvenog stanja. Trener ili stručnjak za fitness mogao bi provesti procjenu vaše tjelesne kompozicije, fleksibilnosti, snage i kardiovaskularnog zdravlja. Na temelju ove analize, zajedno s trenerom postavite ciljeve koji su realni, mjerljivi i ostvarivi.

2. Individualni ili male grupe (Active Health) Nakon postavljanja ciljeva, važno je odabrati pravu vrstu treninga koja odgovara vašim ciljevima i preferencijama. Početak s individualnim treninzima ili treninzima u malim grupama omogućuje treneru da se bolje fokusira na vaše potrebe i pruži vam personalizirani pristup vježbanju.

3. Osnovni trening (Basic Training for Life/Tabata/Korektivna): Osnovni trening često uključuje vježbe s vlastitom težinom, osnovne vježbe s utezima i vježbe za poboljšanje fleksibilnosti i stabilnosti. Ovo je vrijeme za izgradnju temelja snage, stabilnosti i tehnike vježbanja prije nego što pređete na složenije vježbe ili veće težine.

4. Trening snage (Barbell): Nakon što ste stekli osnovnu snagu i tehniku, možete preći na program treninga snage koji je usmjeren na povećanje mišićne mase, snage i izdržljivosti. Ovaj dio treninga može uključivati ​​različite vrste treninga snage, uključujući vježbe s utezima, vlastitom težinom, ili funkcionalne treninge.

5. Funkcionalni trening (Strenght and Conditioning,CrossActive):

Cross training uključuje raznolike vrste vježbi kako bi se poboljšala opća kondicija, izbjegla dosada i monotona rutina te smanjio rizik od ozljeda. Ovaj dio treninga može uključivati ​​različite aktivnosti poput kardio treninga, funkcionalnih vježbi, fleksibilnosti i stabilizacijskih vježbi.

Zašto je važan redoslijed?

Postavljanje ciljeva pomaže vam da jasno definirate što želite postići i stvara motivaciju za rad. Također omogućuje treneru da prilagodi program treninga vašim ciljevima i potrebama. Početak s individualnim treningom omogućuje vam da dobijete personalizirani pristup i izgradite čvrste temelje za buduće treninge. Osnovni trening pomaže u izgradnji snage, stabilnosti i tehnike, što je ključno prije nego što pređete na složenije vježbe ili veće težine.Trening snage ključan je za izgradnju mišićne mase, snage i izdržljivosti, što može povećati performanse i smanjiti rizik od ozljeda. Cross training doprinosi raznolikosti treninga, poboljšava opću kondiciju i smanjuje rizik od preopterećenja ili monotone rutine.

Pravilno vođeni i strukturirani trening programi u Activeu pomoći će vam da postignete svoje ciljeve na učinkovit, siguran i održiv način. Postanite Aktivac i krenite na put prema FIT Lifestylu već danas!