Zašto je važno dizati utege: Znanstveni osvrt na dobrobiti treninga snage

U današnje vrijeme, kada je riječ o tjelovježbi, često se prva asocijacija odnosi na kardiovaskularne treninge poput trčanja ili biciklizma, ili pak treninga visokog intenziteta. Iako su ovi oblici vježbanja izuzetno korisni, važno je ne zanemariti i treninge snage, kao što je dizanje utega. U ovom ćemo blogu istražiti znanstvene razloge zašto je dizanje utega važan dodatak svakom obliku tjelovježbe.

Poboljšanje mišićne mase i gustoće kostiju

Jedno od najpoznatijih istraživanja u ovom području objavljeno je u časopisu “Medicine & Science in Sports & Exercise”. Rezultati pokazuju da redovito dizanje utega može pomoći u povećanju mišićne mase i gustoće kostiju. Ovo je posebno važno kako starimo, jer gubitak mišićne mase i gustoće kostiju može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Poboljšanje metabolizma

Dizanje utega također pomaže u ubrzanju metabolizma. Studija objavljena u “Journal of Applied Physiology” otkrila je da su osobe koje su se bavile treningom snage imale značajno veću stopu bazalnog metabolizma u odnosu na one koje su izvodile samo aerobne vježbe.

Povećanje mentalne snage

Nisu samo tjelesne prednosti ono što čini dizanje utega tako korisnim. Prema istraživanju objavljenom u “British Journal of Sports Medicine”, osobe koje se redovito bave dizanjem utega pokazuju manje simptoma depresije i anksioznosti. Dizanje utega pomaže u otpuštanju endorfina, hormona sreće, što pozitivno utječe na mentalno zdravlje. Uz to je važno napomenuti da apsolutna svaka osoba voli osjećaj da je snažna.

Prevencija kroničnih bolesti

Dizanje utega može pomoći u prevenciji niza kroničnih bolesti. Na primjer, “The New England Journal of Medicine” objavio je studiju koja ukazuje na to da trening snage može značajno smanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.

Zaključak

Dizanje utega nije samo za one koji žele “napumpati” mišiće. Njegove prednosti sežu mnogo dalje, od povećanja mišićne mase i gustoće kostiju, ubrzanja metabolizma, povećanja mentalne snage, do prevencije kroničnih bolesti. Znanstvena istraživanja konstantno potvrđuju ove dobrobiti, stoga ne čekajte. Uključite dizanje utega u svoj trening i osjetite razliku.

Izvori:

  • Medicine & Science in Sports & Exercise
  • Journal of Applied Physiology
  • British Journal of Sports Medicine
  • The New England Journal of Medicine

Dizanje utega je puno više od “pumpanja” – to je investicija u vaše dugoročno zdravlje i dobrobit. Ukoliko trebate pomoć s tehnikom ili niste sigurni koji program odabrati i na koji način kombinirati trening snage s vašim ostalim treninzima, slobodno nam se javite pa ćemo zajedno definirati najbolji put upravo za vas.