Zašto žene ne bi trebale izbjegavati dizanje utega: Razbijamo mitove i pogrešne pretpostavke

Mnoge žene izbjegavaju dizanje utega iz straha da će “nabildati” mišiće i izgubiti na ženstvenosti. Ovaj mit je već predugo prisutan u fitness industriji i vrijeme je da ga razbijemo. U današnjoj objavi govorit ćemo o znanstveno utemeljenim dobrobitima dizanja utega specifično za žene i zašto je ova vrsta treninga nešto što svaka žena treba razmotriti.

Razbijamo mitove: Dizanje utega i ženstvenost

Prvo i najvažnije, žene biološki imaju nižu razinu testosterona u odnosu na muškarce. Testosteron je ključan hormon kada je riječ o izgradnji mišića, a niže razine znače da je vrlo malo vjerojatno da će žene “nabildati” mišiće kao muškarci. Prema istraživanju objavljenom u “European Journal of Applied Physiology”, žene su sposobne povećati mišićnu snagu bez značajnog povećanja mišićne mase.

Dobrobiti dizanja utega za žene

Poboljšanje gustoće kostiju

Žene su podložnije razvoju osteoporoze, bolesti koja slabi kosti. Dizanje utega je dokazano učinkovito u povećanju gustoće kostiju, prema istraživanju objavljenom u “Journal of Bone and Mineral Research”.

Hormonska ravnoteža i mentalno zdravlje

Kao što smo ranije spomenuli, dizanje utega potiče oslobađanje endorfina, hormona sreće. Osim toga, utjecaj treninga na hormone kao što su estrogen i kortizol može pozitivno utjecati na ciklus i mentalno zdravlje.

Smanjenje tjelesne masnoće

Dizanje utega može vam pomoći u sagorijevanju kalorija i smanjenju tjelesne masnoće. U jednom istraživanju objavljenom u “Obesity”, žene koje su prakticirale trening snage imale su niže postotke tjelesne masnoće u usporedbi s onima koje su se bavile samo aerobnim vježbama.

Za sve žene koje žele iskusiti sve dobrobiti dizanja utega, pozivamo vas da se pridružite našem Barbell Clubu. Ovo je prilika da naučite ispravne tehnike baratanja s utezima, naučite trenirati, a ne vježbati i podignete svoj trening na novu razinu. 

Dizanje utega je više od mita o “nabildanim” mišićima; to je stvarna investicija u vaše fizičko i mentalno zdravlje. Pridružite se Barbell Clubu i budite dio promjene koju želite vidjeti u svijetu i na sebi.

Izvori:

  • European Journal of Applied Physiology
  • Journal of Bone and Mineral Research
  • Obesity

Ne čekajte! Iskoristite priliku i pridružite se našem Barbell Clubu danas. Živite zdravo, osjećajte se snažno i budite najbolja verzija sebe.