Zeleni čaj

Zeleni čaj podrijetlom dolazi iz Kine i Japana od prije nekoliko tisuća godina. Poput bijelog i crnog čaja zeleni je nastao od biljke Camellie sinensis, a razlikuje ih način pripreme i obrade lišća – zeleni se ubrzo nakon branja obrađuje pod vodenom parom (japanska tradicija) ili se, prema kineskoj tradiciji prži u tavi čime se sprečavaju oksidativne promjene u lišću. Nakon termičke obrade, lišće zelenog čaja se preša i umotava u karakteristične oblike određene veličine koje ga, također, određuju.

Zeleni čaj ima preko 300 poznatih spojeva, od kojih je najpoznatiji kofein kojeg sadrži 1-5 %, a sadrži i vitamine B skupine i askorbinsku kiselinu; eterično ulje, proteine, klorofil, organske kiseline, aminokiseline…

Šalica čaja sadrži oko 50 – 100 mg kofeina i 300-400 mg polifenola, utječe na povećanje aktivnosti enzima i detoksikacijske procese u tankom crijevu, jetri i plućima, sprječava djelovanje enzima urokinaze koji hrani kancerogene stanice u organizmu.

Znanstvenici su došli do zaključka da zeleni čaj pomaže u prevenciji karcinoma pluća, gastrointestinalnog trakta te onih koji ovise o estrogenima, kao što su karcinomi dojke. Djeluje na aterosklerozu,visoki kolesterol pomaže kod Chronove bolesti, visokih triglicerida te jača imunitet  cjelokupnog organizma.

Kao negativne učinke zelenog čaja znanstvenici navode jedino preveliku količinu kofeina koja  djeluje na živčani sustav stoga može pobuditi anksioznost i nesanicu, naročito ako se dnevno konzumira više od dvije šalice čaja.

Nedavnim istraživanjima dokazalo se da je zeleni čaj bogat  aminokiselinom L – teaninom, koja povećava sposobnost učenja, poboljšava koncentraciju, smiruje živce,snižava krvni tlak, ublažava simptome pms-a, a također utječe na djelovanje prevelikih količina kofeina te tako smanjuje njegov negativni učinak. Za razliku od kave, pozitivni stimulativni učinak kofeina traje dulje.

Djeluje na crijevnu mikrofloru, uništavajući nepoželjne bakterije, pomaže u smanjenju upalnih procesa u organizmu, utječe na smanjenje pojave zubnog kamenca i krvarenja desni i bakterija koje uzrokuju karijes, kod pretjeranog izlaganja suncu pomaže kod glavobolja, ima značajnu ulogu u  prevenciji bolesti srca i krvnih žila.

U prodaji ga možemo naći u obliku čaja, filter vrećica, u listićima, dok se koncentrat može naći u obliku tableta i raznih kapsula, kao ekstrakt za dodatak jelima, kao začin, te čaj bez kofeina za osobe koje ga konzumiraju u većim količinama na dan ili onima koji su osjetljivi i na manje količine istog.

Najveći učinak se postiže tako da se jedna čajna žličica prelijete sa dva dec.  vode na 70 stupnjeva celzijusa. Ostavite da odstoji između dvije i pet minuta, i pijte nezaslađen jer u suprotnom nema toliko ljekoviti učinak.

Zeleni čaj najviše se pije u Kini i Japanu, gdje je i stopa kancerogenih oboljenja najniža, a životni vijek najdulji.